,,Sprzedaż bezpośrednia w produkcyjnym gospodarstwie rolnym – najważniejsze obowiązki i zwolnienia”

3 marca 2016 roku o godz. 10.00 w salach Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku Oddział w Starym Polu odbyło się seminarium regionalne pn.: ,,Sprzedaż bezpośrednia w produkcyjnym gospodarstwie rolnym – najważniejsze obowiązki i zwolnienia”.
W spotkaniu uczestniczyli rolnicy, przetwórcy z sektora rolno-spożywczego, właściciele gospodarstw agroturystycznych, koła gospodyń wiejskich, przedstawiciele samorządów lokalnych, doradcy i zainteresowani mieszkańcy wsi.
Podczas seminarium przedstawione zostały aspekty sprzedaży bezpośredniej
w świetlne najnowszych przepisów podatkowych i wymagań sanitarno-higienicznych. Pani Barbara Sałata z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu przekazała również najnowsze informacje z zakresu projektu wprowadzenia nowych przepisów ułatwiających sprzedaż bezpośrednią produktów przetworzonych z własnego gospodarstwa. Nowe przepisy mają stworzyć faktyczne możliwości sprzedaży własnych produktów poprzez ułatwienia dotyczące wymagań sanitarnych, uregulowanie sprawy kompetencji dotyczących nadzoru nad taką produkcją. Obecnie produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego nadzoruje Inspekcja Weterynaryjna, a pochodzenia roślinnego – Inspekcja Sanitarna. Także ta, ostatnia inspekcja odpowiada za nadzór nad sprzedażą detaliczną. Sprzedaż bezpośrednia produktów przetworzonych z gospodarstwa rolnego jest tematem, który nurtuje wielu rolników. W jej efekcie mogłaby jednak powstać tzw. wartość dodana i rolnicy prowadzący małe gospodarstwo mogliby zwiększyć swoje dochody, omijając pośredników.

Alina Ciesielska i Agnieszka Rojewska

Ilość wyświetleń artykułu: 2686