Relacja z konferencji: „Uruchamianie i prowadzenie działalności w zakresie przetwórstwa i sprzedaży żywności konsumentowi końcowemu”

W dniu 23 marca 2017 roku w siedzibie Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu odbyła się konferencja pt. „Uruchamianie i prowadzenie działalności w zakresie przetwórstwa i sprzedaży żywności konsumentowi końcowemu” zorganizowana przez Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich. Otwarcia konferencji dokonała Pani Ewa Szymańska z-ca dyrektora Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. Licznie zgromadzeni słuchacze dowiedli, że jest to temat istotny, a przy tym budzący wiele pytań i wątpliwości.

Od dnia 1 stycznia 2017 r. weszły w życie akty prawne umożliwiające rejestrację rolniczego handlu detalicznego, w tym przede wszystkim ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. poz. 1961) oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz.U. poz. 2159).

Pierwszym omawianym tematem były „Obowiązujące wymogi formalno-prawne przy uruchamianiu i prowadzeniu działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego”, a przedstawili je  Panowie Zenon Kulaszewicz i Zenon Czarnowski z Urzędu Skarbowego w Kościerzynie. Ważnym zagadnieniem w tym obszarze jest prowadzenie sprzedaży, do której nie można zatrudniać osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze.

Zagadnienia na temat „Obowiązujących wymogów jakościowych przy uruchamianiu i prowadzeniu działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego” przedstawił Pan Bernard Larysz z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Gdańsku. Organowi temu powierzono kompetencje do sprawowania nadzoru nad jakością handlową żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym.

Po przerwie kawowej Pani Regina Szymańska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku zreferowała temat „Obowiązujące wymogi sanitarno-epidemiologiczne przy uruchamianiu i prowadzeniu działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego”. Nadzór nad właściwą jakością zdrowotną (bezpieczeństwem) żywności pochodzenia niezwierzęcego sprawuje Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.

Tematykę dotyczącą „Obowiązujących wymogów weterynaryjnych przy uruchamianiu i prowadzeniu działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego” przedstawiła Pani Katarzyna Balawender z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Gdańsku. Inspektorat Weterynarii prowadzi nadzór nad właściwą jakością zdrowotną (bezpieczeństwem) produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego  (żywności złożonej).

Sponsorem konferencji był Bank Zachodni WBK S.A., którego przedstawicielami byli:
Pani Agnieszka Żulewska –  dyrektor 12 Oddziału w Gdańsku oraz Pan Michał Gąsiorowski – doradca biznesowy.

Serdecznie dziękujemy sponsorowi oraz wszystkim prelegentom, którzy w interesujący sposób przedstawili zagadnienia dotyczące uruchamiania i prowadzenia działalności w zakresie przetwórstwa i sprzedaży żywności konsumentowi końcowemu.

Omawiana tematyka dostępna jest w zakładce wydawnictwa/Materiały konferencyjne.

 

Opracowała: Agnieszka Pestka

Ilość wyświetleń artykułu: 2467