Relacja z konferencji „Produkt lokalny, regionalny i tradycyjny – produkty chroniące przed chorobami”

08 listopada 2016r. w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Dział Specjalistów Branżowych i Administracji w Słupsku odbyła się konferencja nt. „Produkt lokalny, regionalny i tradycyjny – produkty chroniące przed chorobami”

   Konferencję otworzył dr Czesław Elzanowski, który przywitał przybyłych  gości, wykładowców i uczestników.
Specjaliści naszego działu podkreślili jak ważne jest   poszukiwanie   tradycyjnych produktów, które mogą stać się wizytówką naszego regionu. Mówili również o zmianie zachowania konsumentów, zwiększa się bowiem popyt na artykuły spożywcze charakteryzujące się wysoką jakością, wytwarzanymi szczególnymi metodami o wyjątkowym składzie i określonym pochodzeniu.
W programie konferencji znalazł się między innymi wykład Pani Joanny Orłowskiej z Pomorskiej  Regionalnej  Organizacji Turystycznej, która przedstawiła uczestnikom  zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi i regionalnymi, które cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Opisały jak ważne są podejmowane działania w naszym regionie  mające na celu promocję i tworzenie produktów regionalnych. Zwracamy bowiem coraz większą uwagę na to, co jemy, na skład wybieranych produktów. Jesteśmy bardziej świadomi, jak ważne jest zdrowe żywienie.
Pan  Tomasz Dorniak z fundacji „Stop dla raka”- przedstawił naturalne metody leczenia chorób cywilizacyjnych.
Drugą częścią konferencji było zaprezentowanie  produktów regionalnych w naszym regionie.
Swoją ofertę przedstawił Pan Dariusz Cylupa –Członek Powiatowego Związku Pszczelarskiego. Podkreślił jak ważnym czynnikiem przy odradzaniu się sił żywotnych człowieka oraz  leczeniu chorób jest miód.
Spotkaniu towarzyszyła degustacja produktów tradycyjnych  oferowanych   przez producentów regionalnych. Można było skosztować pieczywa ze Staropolskiej piekarni Państwa Chorąży oraz wędlin z rodzinnej firmy Państwa Tołłoczko, których misją jest produkcja i sprzedaż wyrobów wędliniarskich bez uzupełniaczy i dodatków chemicznych.
W toku dyskusji, która wywiązała się na koniec spotkania, można było odnieść wrażenie iż  pielęgnowanie Dziedzictwa Kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne jest istotnym narzędziem dla rozwoju naszego regionu.

 

                                                                   Alicja Staciwa

 

Ilość wyświetleń artykułu: 2122