„Racjonalne żywienie rodziny wiejskiej i turystów z uwzględnieniem produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego”

W dniu 23 października 2015 roku w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku Oddział w Starym Polu odbyła się konferencja pt.: „Racjonalne żywienie rodziny wiejskiej i turystów z uwzględnieniem produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego”.

Konferencja miała na celu podniesienie świadomości konsumenckiej poprzez poznawanie zasad racjonalnego żywienie na bazie produktów wytwarzanych i przetwarzanych we własnym gospodarstwie, produktów naturalnych, tradycyjnych, charakteryzujących się szczególną, wyjątkową jakością. Wykłady z bloku tematycznegoŻywność wczoraj i dziś – zagrożenia i korzyści dla konsumenta wygłosiła Pani dr Karolina Malecka, technolog żywności i żywienia człowieka, specjalista ds. dietetyki z Krakowa.

Następnie Pani Justyna Głażewska – Kierownik Żuławskiej Lokalnej Grupy Działania przedstawiła  możliwości wsparcia rozwoju obszarów wiejskich w ramach PROW 2014-2020 – Działanie LEADER.

W ramach konferencji odbył się również pokaz dorobku dziedzictwa kulinarnego kół gospodyń wiejskich Żuław i Powiśla. Panie z kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń zaprezentowały produkty i  przetwory z własnych domowych spiżarni, przygotowane tradycyjnymi metodami na bazie  produktów pochodzących z własnego gospodarstwa. Pokaz był doskonałą okazją  poznania wyjątkowych walorów smakowych  tradycyjnych  potraw i produktów z Żuław i Powiśla. Potrawy znajdujące się na stole były  przykładem produktów o wysokiej jakości, wytwarzane tradycyjnymi metodami, wg starych receptur naszych przodków.

Konferencję oraz pokaz przygotowały: Alina Ciesielska i  Agnieszka Rojewska

Ilość wyświetleń artykułu: 2214