„Racjonalne żywienie rodziny wiejskiej i turystów z uwzględnieniem produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego”
W dniu 23 października 2015 roku w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku Oddział w Starym Polu odbyła się konferencja pt.: „Racjonalne żywienie rodziny wiejskiej i turystów z uwzględnieniem produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego”.
Konferencja miała na celu podniesienie świadomości konsumenckiej poprzez poznawanie zasad racjonalnego żywienie na bazie produktów wytwarzanych i przetwarzanych we własnym gospodarstwie, produktów naturalnych, tradycyjnych, charakteryzujących się szczególną, wyjątkową jakością. Wykłady z bloku tematycznego: Żywność wczoraj i dziś – zagrożenia i korzyści dla konsumenta wygłosiła Pani dr Karolina Malecka, technolog żywności i żywienia człowieka, specjalista ds. dietetyki z Krakowa.
Następnie Pani Justyna Głażewska – Kierownik Żuławskiej Lokalnej Grupy Działania przedstawiła możliwości wsparcia rozwoju obszarów wiejskich w ramach PROW 2014-2020 – Działanie LEADER.
W ramach konferencji odbył się również pokaz dorobku dziedzictwa kulinarnego kół gospodyń wiejskich Żuław i Powiśla. Panie z kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń zaprezentowały produkty i przetwory z własnych domowych spiżarni, przygotowane tradycyjnymi metodami na bazie produktów pochodzących z własnego gospodarstwa. Pokaz był doskonałą okazją poznania wyjątkowych walorów smakowych tradycyjnych potraw i produktów z Żuław i Powiśla. Potrawy znajdujące się na stole były przykładem produktów o wysokiej jakości, wytwarzane tradycyjnymi metodami, wg starych receptur naszych przodków.
Konferencję oraz pokaz przygotowały: Alina Ciesielska i Agnieszka Rojewska
Ilość wyświetleń artykułu: 2254