Powiatowe Święto Plonów w Główczycach, 9 września 2018 r.

W tym roku gospodarzem obchodów Powiatowego Święta Plonów w powiecie słupskim była gmina Główczyce.

Uroczystości rozpoczęły się Msza Świętą w kościele pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Główczycach. Po mszy korowód dożynkowy, prowadzony przez  Orkiestrę Dętą Ziemi Lęborskiej, przeszedł na stadion, gdzie na odświętnie przystrojonej scenie odbywała się główna uroczystość.

Po przywitaniu gości Starostowie Dożynek Zofia i Henryk Makosiowie wręczyli chleb dożynkowy Staroście Słupskiemu Zdzisławowi Kołodziejskiemu oraz Wójt Gminy Główczyce Teresie Florkowskiej.  Chleb wręczono również włodarzom pozostałych gmin z naszego powiatu, a następnie poczęstowano nim wszystkich obecnych na uroczystościach dożynkowych. Państwo Makosiowie – Starostowie Dożynek – gospodarują na  pow. około  160  ha UR w Wielkiej Wsi gm. Główczyce. Specjalizują się w produkcji roślinnej. W gospodarstwie dużą część produkcji stanowi uprawa ziemniaków na frytki. Gospodarstwo współpracuje z fabryką frytek w Lęborku. Gospodarstwo posiada certyfikat GlobalGAP – standard bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej (pierwotnej) dla producentów rolnych.

Święto plonów to okazja do podziękowania i uhonorowania rolników za ich ciężką pracę. Z tej okazji szczególnie zasłużonym wręczono odznaczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Zasłużony dla Rolnictwa” oraz „Bursztynowe Kłosy” Starosty Powiatu Słupskiego. Odznakę ,,Zasłużony dla rolnictwa” otrzymali: Mirosław Zabiegły, Edward Jaromij, Dariusz Gabriel, Tomasz Ostapko oraz Leszek Witaszek. „Bursztynowy Kłos” powędrował w ręce: Witolda Kosiora, Ryszarda Molendy, Alicji i Jerzego Tatesów, Wiesława Orzechowskiego, Tomasza Ostapko, Henryka Makosia, Mateusza Rola, Zdzisława Kowalczyka  oraz Juliusza Pelowskiego. Wręczono również wyróżnienia dla rolników z Gminy Główczyce: Danuty Domerackiej oraz Mariusza Konczalskiego z Pobłocia, Grażyny i Janusza Śniegulów z Siodłonia, Wiesławy i Janusza Pełkowskich z Gorzyna oraz Danucie i Stanisławowi Jasnochom z Gorzysławia.

Tradycyjnie obchodom święta plonów towarzyszą konkursy na wieniec i chleb  dożynkowy. Konkurs na wieniec dożynkowy odbywał się w 2 kategoriach: wieńce tradycyjne – wykonane tylko ze zbóż, owoców, ziół i kwiatów uprawianych w regionie pomorskim i wieńce  niekonwencjonalne. Natomiast chleb do konkursu mógł pochodzić z wypieku domowego bądź z piekarni. Jurorami w konkursach byli: Zbigniew Babiarz-Zych – naczelnik Wydziału Polityki Społecznej w Starostwie Słupskim, Zenona Mazurczyk – Pomorska Izba Rolnicza w Słupsku, Gabryela Włodarska-Koszutowska  – muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku oraz Dariusz Szyca – znany piekarz w naszym województwie.

Do konkursu zgłoszono 19 przepięknych wieńców tradycyjnych i 7 niekonwencjonalnych oraz 24 chleby.

 W kategorii wieńców tradycyjnych:

I miejsce zajęło sołectwo Włynkówko,

II miejsce – sołectwo Redzikowo,

II miejsce – sołectwo Strzyżyno-Damnica.

Wyróżniono również wieńce Koła Gospodyń Wiejskich w Siemianicach i sołectwa Wieszyno oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Główczyc i sołectwa Choćmirówko.

W kategorii wieńców niekonwencjonalnych:

I miejsce zajęło sołectwo Warcino,

II miejsce – sołectwo Żochowo,

III miejsce – świetlica z Bukówki.

W konkursie chleba z wypieku domowego:

I miejsce zdobył chleb wypieczony przez Koło Gospodyń Wiejskich w Główczycach,

II miejsce – gmina Kobylnica,

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Bydlina.

Wyróżnienie otrzymało również sołectwo Redzikowo.

Starosta Słupski Zdzisław Kołodziejski ufundował laureatom konkursów nagrody finansowe a wszystkim, którzy wzięli udział w konkursach, podziękował i wręczył okolicznościowe dyplomy.

Przy pięknej słonecznej pogodzie, różnorodnych smakołykach i wspaniałych występach zespołu Klęcinianki, Orkiestry Dętej Ziemia Lęborska, zespołu Babiniec z Ustki, Świerszczy z gminy Słupsk, Ale Babki z Kobylnicy oraz Martyny Dołżyckiej – solistki z gminy Smołdzino, mieszkańcy powiatu słupskiego podsumowali zbiory niełatwego roku 2018.

 

Opracowanie: Małgorzata Kulczyk

Ilość wyświetleń artykułu: 934