Dzień Otwarty w gospodarstwie ekologicznym – relacja z wizyty
10 września 2016 r. w godz.12.00-17.00 Przytoki Gospodarstwo Ekologiczne Państwa Zofii i Iana Weiss zorganizowało po raz pierwszy Dzień Otwarty dla każdego. Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wraz z rolnikami ekologicznymi wybrał się na to wydarzenie.
Państwo Weiss zostali laureatami tegorocznego Wojewódzkiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w kategorii „ekologiczne gospodarstwo towarowe” . Prowadzą gospodarstwo w sercu Kaszub, w sąsiedztwie pól i lasów, w Staniszewie około 55 km od Trójmiasta. Gospodarstwo ma łącznie 15 hektarów, na które składają się uprawy warzyw i owoców miękkich, sad, las, pastwisko oraz łąki. Uprawiają głównie warzywa i owoce o bardzo dużej różnorodności (około 80 odmian). Produkcja planowana jest na potrzeby własnego punktu gastronomicznego w Gdyni (Oficyna Gdynia), gdzie wszystkie warzywa, owoce, zioła są sprzedawane nie tylko jako świeże, ale są też przetwarzane na rozmaite potrawy, w tym dania gotowe na wynos.
Spotkanie otworzyła Pani Zofia Weiss – właścicielka gospodarstwa. Opowiedziała co produkują i gdzie sprzedają swoje produkty. Następnie przybliżyła historię tego gospodarstwa i ile pracy musieli w nie włożyć, aby uzyskać taki efekt. Ale podkreśliła, że warto było.
Pan Ian Weiss oprowadzał uczestników po polach, opowiadając o tym co rośnie w poszczególnych strefach: warzywa w uprawie stałych rzędów na stoku, warzywa w przesuwanych tunelach foliowych, ziemniaki, truskawki na gruncie , borówki, maliny i wiele innych upraw. Samych pomidorów gospodarze uprawiają około 10 odmian. Gospodarz chętnie dzielił się swoimi doświadczeniami i opowiadał jakich metod i zabiegów agrotechnicznych używają, aby uzyskać zadowalające plony. Ciekawostką dla słuchaczy był fakt, że Państwo Weiss nie stosują głębokiej orki oraz używają dość innowacyjnej metody nawożenia, jaką jest suszony granulat obornika kurzego. Gospodarz pokazał w jakim miejscu oraz jak przygotowują kompost. Najbardziej aktywną grupą okazali się rolnicy ekologiczni; zadawali pytania gospodarzom, aby jak najwięcej dowiedzieć się o praktykach stosowanych na tym gospodarstwie.
W międzyczasie można było skosztować pyszności serwowanych na co dzień w Oficynie., np. krem z dyni, tarta pomidorowa, tarta z cukinią, ciastka czekoladowe, owsiane, z bananami, ekologiczna kawa, herbata, napary z świeżych ziół np. mięty oraz można było upiec samemu kiełbaskę ekologiczną na ognisku.
Nie zabrakło atrakcji dla dzieci. Gospodarze przygotowali możliwość uczestniczenia w wspólnych wykopkach. Dzieci mogły same pozbierać bulwy ziemniaków i zabrać do domu.
Po pracach polowych można było pozbierać do koszy jabłka z przydomowego sadu. Gospodarze zaprezentowali jak można zrobić pyszny, świeży sok z soczystych jabłek za pomocą hydro prasy do owoców. Spragnionych soku była cala kolejka. Dzieci nie mogły się powstrzymać, aby nie pomoc Panu Ianowi w myciu owoców i wrzucaniu jabłek do szatkownicy.
W przydomowym ogrodzie toczyły się rozmowy pomiędzy rolnikami ekologicznymi a odbiorcami żywności ekologicznej. Nastąpiła wymiana wiedzy i doświadczeń, jak i również kontaktów. Dzieci swobodnie bawiły się w ogrodzie oraz miały możliwość poobcowania z naturą w przepięknej scenerii, bo sąsiedztwie pól i lasów z widokiem na Dolinę Łeby.
Zgromadziło się około 50 osób, w tym rolnicy ekologiczni, klienci Oficyny oraz znajomi gospodarzy.
Rolnicy stwierdzili zgodnie, że ten dzień był mile spędzony i z pewnością wiele wniósł, co daje motywację do dalszej pracy w dziedzinie ekologii.
Agnieszka Jereczek
Ilość wyświetleń artykułu: 2644