Powiatowe Święto Plonów w Główczycach, 9 września 2018 r.
W tym roku gospodarzem obchodów Powiatowego Święta Plonów w powiecie słupskim była gmina Główczyce.
Uroczystości rozpoczęły się Msza Świętą w kościele pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Główczycach. Po mszy korowód dożynkowy, prowadzony przez Orkiestrę Dętą Ziemi Lęborskiej, przeszedł na stadion, gdzie na odświętnie przystrojonej scenie odbywała się główna uroczystość.
Po przywitaniu gości Starostowie Dożynek Zofia i Henryk Makosiowie wręczyli chleb dożynkowy Staroście Słupskiemu Zdzisławowi Kołodziejskiemu oraz Wójt Gminy Główczyce Teresie Florkowskiej. Chleb wręczono również włodarzom pozostałych gmin z naszego powiatu, a następnie poczęstowano nim wszystkich obecnych na uroczystościach dożynkowych. Państwo Makosiowie – Starostowie Dożynek – gospodarują na pow. około 160 ha UR w Wielkiej Wsi gm. Główczyce. Specjalizują się w produkcji roślinnej. W gospodarstwie dużą część produkcji stanowi uprawa ziemniaków na frytki. Gospodarstwo współpracuje z fabryką frytek w Lęborku. Gospodarstwo posiada certyfikat GlobalGAP – standard bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej (pierwotnej) dla producentów rolnych.
Święto plonów to okazja do podziękowania i uhonorowania rolników za ich ciężką pracę. Z tej okazji szczególnie zasłużonym wręczono odznaczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Zasłużony dla Rolnictwa” oraz „Bursztynowe Kłosy” Starosty Powiatu Słupskiego. Odznakę ,,Zasłużony dla rolnictwa” otrzymali: Mirosław Zabiegły, Edward Jaromij, Dariusz Gabriel, Tomasz Ostapko oraz Leszek Witaszek. „Bursztynowy Kłos” powędrował w ręce: Witolda Kosiora, Ryszarda Molendy, Alicji i Jerzego Tatesów, Wiesława Orzechowskiego, Tomasza Ostapko, Henryka Makosia, Mateusza Rola, Zdzisława Kowalczyka oraz Juliusza Pelowskiego. Wręczono również wyróżnienia dla rolników z Gminy Główczyce: Danuty Domerackiej oraz Mariusza Konczalskiego z Pobłocia, Grażyny i Janusza Śniegulów z Siodłonia, Wiesławy i Janusza Pełkowskich z Gorzyna oraz Danucie i Stanisławowi Jasnochom z Gorzysławia.
Tradycyjnie obchodom święta plonów towarzyszą konkursy na wieniec i chleb dożynkowy. Konkurs na wieniec dożynkowy odbywał się w 2 kategoriach: wieńce tradycyjne – wykonane tylko ze zbóż, owoców, ziół i kwiatów uprawianych w regionie pomorskim i wieńce niekonwencjonalne. Natomiast chleb do konkursu mógł pochodzić z wypieku domowego bądź z piekarni. Jurorami w konkursach byli: Zbigniew Babiarz-Zych – naczelnik Wydziału Polityki Społecznej w Starostwie Słupskim, Zenona Mazurczyk – Pomorska Izba Rolnicza w Słupsku, Gabryela Włodarska-Koszutowska – muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku oraz Dariusz Szyca – znany piekarz w naszym województwie.
Do konkursu zgłoszono 19 przepięknych wieńców tradycyjnych i 7 niekonwencjonalnych oraz 24 chleby.
W kategorii wieńców tradycyjnych:
I miejsce zajęło sołectwo Włynkówko,
II miejsce – sołectwo Redzikowo,
II miejsce – sołectwo Strzyżyno-Damnica.
Wyróżniono również wieńce Koła Gospodyń Wiejskich w Siemianicach i sołectwa Wieszyno oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Główczyc i sołectwa Choćmirówko.
W kategorii wieńców niekonwencjonalnych:
I miejsce zajęło sołectwo Warcino,
II miejsce – sołectwo Żochowo,
III miejsce – świetlica z Bukówki.
W konkursie chleba z wypieku domowego:
I miejsce zdobył chleb wypieczony przez Koło Gospodyń Wiejskich w Główczycach,
II miejsce – gmina Kobylnica,
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Bydlina.
Wyróżnienie otrzymało również sołectwo Redzikowo.
Starosta Słupski Zdzisław Kołodziejski ufundował laureatom konkursów nagrody finansowe a wszystkim, którzy wzięli udział w konkursach, podziękował i wręczył okolicznościowe dyplomy.
Przy pięknej słonecznej pogodzie, różnorodnych smakołykach i wspaniałych występach zespołu Klęcinianki, Orkiestry Dętej Ziemia Lęborska, zespołu Babiniec z Ustki, Świerszczy z gminy Słupsk, Ale Babki z Kobylnicy oraz Martyny Dołżyckiej – solistki z gminy Smołdzino, mieszkańcy powiatu słupskiego podsumowali zbiory niełatwego roku 2018.
Opracowanie: Małgorzata Kulczyk
Ilość wyświetleń artykułu: 1025