Rolnik – Farmer Roku
XXVI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik – Farmer Roku już za nami. 7 lutego w warszawskim hotelu Sheraton Grand wręczono laureatom pamiątkowe grawertony konkursu. Laureaci otrzymali złote jabłka.
W tegorocznej edycji konkursu było aż trzech finalistów z województwa pomorskiego:
1. Państwo Dorota i Waldemar Ciesielscy z Barłożna w powiecie starogardzkim. Gospodarstwo specjalizujące się w produkcji bydła mięsnego.
2. Państwo Piotr, Michał i Bartłomiej Grajewscy z Bierkowa w powiecie słupskim. Gospodarstwo specjalizujące się w produkcji brojlerów kurzych.
3. Państwo Halina i Bogusław Kamińscy z Cedr Wielkich w powiecie gdańskim. Gospodarstwo specjalizujące się w produkcji kwalifikowanego materiału siewnego, głównie pszenicy, grochu i bobiku.
Uczestnicy konkursu byli oceniani w siedmiu kategoriach. Zwycięzcami zostali:
w kategorii: gospodarstwa rodzinne – produkcja roślinna – Ludmiła i Michał Sznajder (Karnice, woj. dolnośląskie),
w kategorii: gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła – Mieczysława i Jan Tylka (Tokarnia, woj. podkarpackie),
w kategorii: gospodarstwa rodzinne – hodowla trzody chlewnej – Marzena i Łukasz Kieras (Komorów, woj. świętokrzyskie),
w kategorii: gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu – Anna i Jan Kępa, Barbara i Paweł Kępa (Ligota Wielka, woj. dolnośląskie),
w kategorii: przedsiębiorstwa rolnicze – Przedsiębiorstwo Rolniczo-Hodowlane GAŁOPOL Sp. z o.o. (Gałowo, woj. wielkopolskie),
w kategorii: ogrodnictwo – Agnieszka i Ernest Kaźmierczakowie (Warszówka, woj. wielkopolskie),
w kategorii: działy specjalne produkcji rolnej – winnica – Agnieszka Taraszkiewicz, Winnica Bona Terra (Krzyżówki, woj. kujawsko-pomorskie),
w kategorii działy specjalne produkcji rolnej – drobiarstwo – Danuta i Zygmunt Stromscy (Kczewo, woj. pomorskie).
Wśród finalistów znaleźli się pomorscy producenci brojlerów kurzych Danuta i Zygmunt Stromscy. Zwycięstwo w kategorii „działy specjalne produkcji rolnej” to nie tylko symbol sukcesu w rolniczym biznesie, ale również ukoronowanie wieloletniej, ciężkiej pracy.
Państwo Stromscy 35 lat temu otrzymali od babci 6 ha ziemi i zajęli się produkcją truskawek i warzyw. Obecnie powierzchnia gospodarstwa liczy 47 ha, a gospodarze wraz z synami prowadzą produkcję brojlerów. Roczna produkcja żywca drobiowego wynosi 1 452 000 kg. Prowadzonych jest 5 cykli produkcyjnych po 132 tys. szt. w cyklu. W 2019 r. oddano do użytku nowy kurnik, w którym zastosowano najnowocześniejszą, innowacyjną metodę oczyszczania wychodzącego powietrza z obiektu – MagixX. Wodny system oczyszczania powietrza składa się z 4 komór filtrujących, w których zatrzymywany jest amoniak, siarkowodór i inne substancje zapachowe. Obiekt wyposażony jest w nowoczesny system pojenia, zadawania pasz i monitorowania. W gospodarstwie uprawia się głównie zboża z przeznaczeniem na pasze dla drobiu, które wytwarza się we własnej, nowoczesnej, w pełni zautomatyzowanej mieszalni, z wagami precyzyjnie dozującymi dodatki wysokobiałkowe. Państwo Stromscy aktywnie uczestniczą w różnych działaniach społecznych, są też organizatorami wielu inicjatyw lokalnych, np. „Bezpieczna droga dla dzieci”. Pan Zygmunt jest przewodniczącym powiatowej Izby Rolniczej a także członkiem Rady Promocji Mięsa Drobiowego.
Złote jabłka wręczał zwycięzcom Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jan Krzysztof Ardanowski, jednocześnie gratulując i dziękując za wieloletni trud pracy. W swoim wystąpieniu Minister stwierdził, że coraz trudniej jest być rolnikiem:
„…- Obserwujemy zjawisko kwestionowania rolnictwa jako całości. Rolnictwo jest przedstawiane jako działalność szkodliwa – kwestionuje się uprawę ziemi i hodowlę zwierząt. Z rolnictwa robi się chłopca do bicia ……. tak dalej być nie może….”
„….- Rolnicy zamiast cieszyć się należnym im szacunkiem w społeczeństwie, są piętnowani i przedstawiani jako ci, którzy źle traktują zwierzęta i szkodzą przyrodzie” – podkreślił minister zwracając uwagę, że w debacie publicznej pojawiają się tak irracjonalne postulaty jak na przykład podatek od mięsa.
Opracowała: Regina Kleina
Ilość wyświetleń artykułu: 2252