Relacja z XXV Kociewskiej Wystawy i Pokazu Zwierząt Hodowlanych
W dniach 26-27 września 2020 r. w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Bolesławowie odbyła się XXV Kociewska Wystawa i Pokaz Zwierząt Hodowlanych oraz Samorządowe Dożynki Powiatu Starogardzkiego połączone z Targami Rolno – Ekologicznymi. Komisarzem Wystawy był Dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Bolesławowie – Pan Alfred Portée.
Pierwszego dnia odbyło się premiowanie źrebiąt ras szlachetnych, podczas którego zaprezentowano 19 źrebiąt (9 klaczy i 10 ogierków) oraz wystawa klaczy ras szlachetnych, w której wzięło udział 21 zwierząt ocenianych w trzech grupach wiekowych. Tego dnia odbyły się również zawody jeździeckie w skokach przez przeszkody. Widzowie mieli okazję przyglądać się zmaganiom koni i jeźdźców w trzech klasach (mini LL, LL, L). W trakcie zawodów prezentowano zaprzęg w stylu węgierskim. Wystawa koni odbywała się również drugiego dnia. Zaprezentowano 15 klaczy ras zimnokrwistych w dwóch kategoriach wiekowych.
Drugi dzień rozpoczęto od uroczystego otwarcia XXV Kociewskiej Wystawy i Pokazu Zwierząt Hodowlanych, Dożynek Samorządowych i Targów Rolniczo-Ekologicznych. Rolnicy corocznym zwyczajem podziękowali za tegoroczne plony podczas Dziękczynnej Mszy Świętej. Po uroczystościach na scenie odbywały się występy artystyczne.
W ramach Pokazu Zwierząt Hodowlanych prezentowano owce rasy pomorskiej oraz bydło ras mięsnych: Charolaise, Limousine, Highland. Ogromnym zainteresowaniem zwiedzających cieszył się drobny inwentarz: gołębie, ptactwo ozdobne, króliki i drób.
Uwagę widzów przyciągał także odbywający się w niedzielę Konkurs Młodego Hodowcy, podczas którego ośmioro dzieci prezentowało cielęta ras mlecznych. Zmagania wszystkich uczestników uhonorowano nagrodami.
Podczas tegorocznych Targów wielu wystawców i instytucji związanych z rolnictwem prezentowało swoją ofertę. Była to okazja do zapoznania się z wieloma nowościami w sektorze rolniczym oraz dokonania zakupów. Koła gospodyń wiejskich zachęcały wszystkich do skosztowania produktów i potraw regionalnych.
Wydarzenie jak co roku cieszyło się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców jak i osób odwiedzających.
Magdalena Zacholla-Tyda
Ilość wyświetleń artykułu: 1038