Relacja z wojewódzkiego konkursu kulinarnego na najsmaczniejsze „Gołąbki”

W minioną niedzielę 7 czerwca 2015 r., podczas XXIV Targów Rolno-Przemysłowych w Lubaniu, Dział Przedsiębiorczości WGDiA Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku zorganizował i przeprowadził konkurs kulinarny pn. „Gołąbki”, skierowany do organizacji pozarządowych z województwa pomorskiego: stowarzyszeń turystyki wiejskiej i kół gospodyń wiejskich. Przedmiotem konkursu były gołąbki – potrawa mięsna, półmięsna lub jarska. Gołąbki, to farsz zawinięty w ruloniki z liści białej kapusty głowiastej lub w kiszone liście kapusty (tradycja kresowa). Składnikami farszu może być: mięso mielone, ryż, kasza (także gryczana) i wiele innych produktów oraz dodatki smakowe. Tradycja przygotowywania gołąbków pochodzi z Kresów Wschodnich z rejonu Tarnopola, a ich historia sięga XIX w. Była to potrawa wigilijna. Słowo „gołąbki” pochodzi od „holubić” – zawijać, trzymać – czyli od sposobu przygotowywania. Po czesku „holub” znaczy gołąb.  Słownik etymologiczny języka polskiego A. Brücknera nawiązuje do ruskiego „hołubci”  i rosyjskiego „gołubcý”, co oznacza ziemniaki z mięsem i kaszą zawiniete w sparzony liść kapusty, okraszane skwarkami i cebulką.  Słowo „hołubić” wg słownika języka polskiego oznacza otaczać kogoś lub coś bardzo troskliwą opieką.

Celem konkursu było upowszechnienie wiedzy o tradycjach polskiej kuchni regionalnej, pogłębianie wiedzy o wartości odżywczej produktów spożywczych i wybór najsmaczniejszej potrawy. Komisja konkursowa, powołana przez dyrektora Pomorskiego Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku p. Aleksandra Mach, w składzie: Joanna Janiak – Wyroślak – Ekspert ds. Finansowania Agrobiznesu Regionu Północnego Banku BGŻ S.A. (przewodnicząca),  oraz członkowie: Grażyna Greinke – dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie i Renata Wiczling z Pomorskiej Izby Rolniczej, oceniała 15 potraw zgłoszonych z czterech powiatów: kościerskiego, kartuskiego, starogardzkiego i wejherowskiego. Po ocenie i degustacji komisja przyznała:

  • I miejsce dla KGW z Liniewa za gołąbki z mięsem,
  • II miejscu dla Choczewskiego Stowarzyszenia Turystycznego za gołąbki jarskie z kaszą gryczaną i soczewicą,
  • III miejsce dla KGW z Koźmina za gołąbki z kaszą jaglaną.

Wszystkim 15 organizacjom prezentującym potrawy podczas konkursu dyrektor PODR w Gdańsku Aleksander Mach ufundował dyplomy i cenne nagrody za udział, które  wręczyli: zastępca dyrektora Krzysztof Pałkowski i kierownik DP Karolina Wróbel. Nagrody i puchary dla zwycięzców ufundowali: Pomorska Izba Rolnicza, Agencja Nieruchomości Rolnych,  Bank BGŻ S.A. oraz PODR w Gdańsku.

W imieniu nagrodzonych organizacji serdecznie dziękuję sponsorom. Specjalne  podziękowanie kieruję do komisji konkursowej za pracę społeczną i poświęcony czas w dzień wolny od pracy. Dziękuję też naszym PANIOM za aktywność i uśmiech – nieodłączne elementy partnerskiej współpracy. Do smacznego zobaczenia we wrześniu w kolejnym konkursie!

Przygotowała Barbara Ditrich

Ilość wyświetleń artykułu: 2718