Relacja z seminarium informacyjnego „Poferment nawozem dla rolnictwa”

W dniu 5 marca 2015 roku w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku odbyło się seminarium informacyjne „POFERMENT NAWOZEM DLA ROLNICTWA”.

Seminarium zostało zorganizowane we współpracy z Fundacją na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa (FDPA) w Warszawie. Jest elementem projektu przygotowanego przez FDPA – w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie – współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Seminarium jest jednym z 16 realizowanych przez Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego w kraju.

Celem projektu jest upowszechnienie innowacyjnych badań z zakresu przygotowania i zagospodarowania pofermentu w środowisku doradców rolnych, rolników i producentów biogazu. Projekt jest  elementem wsparcia polityki zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich jak również promocji odnawialnych źródeł energii w rolnictwie.

Uczestnikami i gośćmi spotkania byli m.in. rolnicy , doradcy rolni, właściciele i przedstawiciele biogazowni rolniczych działających w województwie pomorskim.

Uczestników powitał i seminarium otworzył Aleksander Mach Dyrektor PODR w Gdańsku. Następnie głos zabrał Adam Kopeć jako moderator seminarium – przedstawił działania realizowane w ramach tego projektu.

Tematykę seminarium szczegółowo omówiła dr Magdalena Szymańska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Katedry Nauk o Środowisku Glebowym, Wydziału Rolnictwa i Biologii.

Tematyka seminarium obejmowała między innymi:

– Charakterystykę właściwości fizyko-chemicznych pofermentu w zależności od użytych do fermentacji metanowej substratów oraz technologii produkcji biogazu i metod postępowania z pofermentem (świeża masa pofermentacyjna, frakcja ciekła, frakcja stała, granulat, kompost).

– Wartość nawozowa masy pofermentacyjnej – efekt plonotwórczy.

– Zasady ustalania dawek różnych form pofermentu – świeża masa pofermentacyjna, frakcja ciekła masy pofermentacyjnej, frakcja stała masy pofermentacyjnej, kompost z masy pofermentacyjnej.

– Aplikacja pofermentu na pola – charakterystyka maszyn rolniczych.

– Magazynowanie pofermentu w gospodarstwie.

– Zagospodarowanie pofermentu w świetle obowiązujących przepisów prawnych.

– Certyfikowanie nawozów organicznych produkowanych z pofermentu.

Tak wyczerpujące przedstawienie informacji nt. pofermentu spotkało się z dużym zainteresowaniem wśród słuchaczy.

W trakcie wystąpienia dr Magdaleny Szymańskiej jak i w przerwach były zadawane liczne pytania. Pytania uczestników dotyczyły poruszanych tematów np.: właściwości chemicznych i zawartości składników plonotwórczych w pofermencie , zasad stosowania pofermentu, ceny pellet i nawozu z pofermentu, procedurach zagospodarowania pofermentu w ramach obowiązujących przepisów prawnych.

W seminarium uczestniczyło ponad 70 osób.

 

Adam Kopeć

Ilość wyświetleń artykułu: 2533