Relacja z finału konkursu kulinarnego „Twarogowe wariacje”

W sobotę 15 września 2018 r. Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich zorganizował konkurs kulinarny pn. „Twarogowe wariacje”, który był imprezą towarzyszącą XXI Kaszubskiej Jesieni Rolniczej połączonej z Dożynkami Diecezji Pelplińskiej, organizowanymi w dniach 15-16 września 2018 r. w Lubaniu. Konkurs skierowany był do organizacji pozarządowych z województwa pomorskiego. Jego celem było m. in. popularyzowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych, propagowanie tradycyjnych potraw z twarogu oraz aktywizacja  organizacji kobiecych. Smak 15 potraw zgłoszonych do konkursu oceniała komisja powołana przez dyrektora Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu w składzie: Grażyna Greinke – przewodnicząca, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie oraz członkowie: Gabriela Łozowicka z Pomorskiej Izby Rolniczej i Dariusz Tryzna, redaktor naczelny Kuriera Kaszubskiego. Po ocenie i degustacji komisja przyznała:

  • I miejsce – dla KGW Rzeczpospolita Babska w Wiślince za „Wytrawny torcik twarogowy”
  • II miejsce – dla KGW z Koźmina za „Pieróg z gomółą”
  • III miejsce – dla KGW z Lip za „Sakiewki”
  • wyróżnienie – dla KGW z Rokitnicy za „Naleśniki”

Nagrody rzeczowe za udział ufundował i wręczył dyrektor PODR w Lubaniu Andrzej Dolny. Sponsorami nagród dla laureatów byli: Pomorska Izba Rolnicza, Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Pruszczu Gdańskim, Drogeria „Błękitna” w Pruszczu Gdańskim oraz  firma  PRYMAT sp. z o.o. z Jastrzębia Zdroju. 

Twaróg, ser biały jest  produktem wytwarzanym z mleka. Zaliczany jest do serów świeżych, o barwie białej i grudkowatej lub kremowej konsystencji (w zależności od zawartości tłuszczu w mleku). Proces przygotowania twarogu polega na ukwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.

Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ono niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z pożywieniem (biorą one udział w tworzeniu nowych i odbudowaniu uszkodzonych komórek). Zawiera trochę magnezu, potasu, cynku oraz witaminy A, D, z grupy B i E. Biały ser zawiera najmniej wapnia spośród nabiału. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek (800–1200 mg), należałoby zjeść niemal 1 kg twarogu.

W imieniu laureatów serdecznie dziękuję sponsorom za ufundowanie nagród. Dziękuję też  szanownej komisji za społeczną pracę w dniu wolnym, a Paniom z KGW za wyjątkową kreatywność w doborze potraw.

Barbara Ditrich

Ilość wyświetleń artykułu: 1121