Relacja z konferencji “Perspektywy Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w latach 2014 – 2020″

W dniu 23 października 2014 r. w sali konferencyjnej  Hali Olivia w Gdańsku odbyła się wojewódzka konferencja pt. „Perspektywy Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w latach 2014 -2020”, której organizatorem był Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.

Konferencję inaugurował Krzysztof Pałkowski, zastępca dyrektora PODR w Gdańsku. W swym wystąpieniu przywitał gości, prelegentów oraz uczestników.

Pierwszą,  bardzo oczekiwaną prezentację  przedstawiła Jolanta Merchel,  Główny Specjalista ARiMR w Kartuzach.  Nosiła ona tytuł  „Kierunki rozwoju  i wsparcia dla rolnictwa ekologicznego w ramach PROW na lata 2014 – 2020”, i dotyczyła propozycji programowych w nowym okresie finansowania PROW.

Inspektor Pomorskiego Wojewódzkiego IJHARS – Andrzej Ickowski  zaprezentował dynamikę rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie pomorskim na tle całego  kraju. Przedstawił również nowe wzory formularzy dotyczących produkcji ekologicznej, zwierzęcej i roślinnej.

Następnie, Prezes Jednostki Certyfikującej AgroEko Sp. z o.o. Andrzej Czubała  nakreślił idee rolnictwa ekologicznego. Wyjaśnił  i omówił przyczyny najczęstszych problemów, na jakie można się natknąć  w procesie certyfikacji produktów ekologicznych. Ponadto udzielił dodatkowych informacji, odpowiadając na szereg  pytań  rolników oraz osób zainteresowanych tematem.

Aleksander Ziemniewicz, przedstawiciel koła naukowego Strateg Uniwersytetu Gdańskiego, przedstawił  nowe możliwości dystrybucji wytworzonych produktów ekologicznych. Jako przykład takiego działania zaprezentował cyklicznie odbywający się przy Hali Olivia „Gdański Bazar Natury”, na którym co czwartek wystawiają się lokalni rolnicy ze swoimi produktami do sprzedaży.

W czasie trwania bazaru odbył się pokaz kulinarny zorganizowany przez  Agencję Rynku Rolnego przy współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Kucharzy. Uczestnikom konferencji oraz  wystawcom zaserwowano potrawy z regionalnych produktów ekologicznych. Jedną ze specjałów była zupa z dyni a także dorsz po gdańsku.

Uczestnicy konferencji byli mile  zaskoczeni różnorodnością  produktów oferowanych na „Gdańskim Bazarze Natury”. Wszyscy zainteresowani mogli nabyć swoje ulubione towary ale także zapoznać się z całą gamą zupełnie nowych. Przez co wystawcy mogą liczyć na poszerzenie grona swoich odbiorców.

Przygotowała:  Małgorzata Leszczyńska

Ilość wyświetleń artykułu: 3624