Relacja z konferencji „Kierunki rozwoju gospodarstw ekologicznych w województwie pomorskim”
„Kierunki rozwoju gospodarstw ekologicznych w województwie pomorskim” to tematyka poruszana podczas konferencji regionalnej zorganizowanej przez PODR w Lubaniu, która odbyła się 10 marca 2017 r. na sali konferencyjnej w Lubaniu.
Spotkanie otworzył pan Andrzej Dolny, Dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. Swoją obecnością na konferencji zaszczycili m.in. Krzysztof Trawicki Wicemarszałek UM Województwa Pomorskiego, Krzysztof Jaszczak Dyrektor OT ARR w Gdyni, Kazimierz Sumisławski z-ca Dyrektora DROŚ Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, Tomasz Augustyniak Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, Danuta Makowska Dyrektor RDOŚ, Andrzej Penk Dyrektor Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego, Piotr Zabrocki Burmistrz Czarnego oraz Ryszard Kleinszmidt Przewodniczący Rady Powiatowej Izby Rolniczej. Z pewnością świadczy to o zainteresowaniu rozwojem rolnictwa ekologicznego.
Pierwszy wykład pt. „Sprzedaż i marketing produktu ekologicznego” przeprowadziła Anna Socha. Prelegentka zajmowała się do niedawna podobną tematyką w dużej korporacji, gdzie pracowała, a od jakiegoś czasu jest producentem ekologicznej czarnej porzeczki w naszym województwie. Wskazała m.in. na świadomość wysokiej jakości ekologicznego produktu, dlaczego klient ma zapłacić wyższą cenę za produkt certyfikowany.
Kolejny temat przedstawił Mieczysław Babalski – producent i przetwórca żywności ekologicznej oraz przewodniczący EKOŁANU – Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych z Pokrzydowa. Omówił „Współpracę w działaniach – na przykładzie EKOŁANU”. Przybliżył jakie są efekty wspólnej pracy członków stowarzyszenia, jakie dofinasowania i do jakich działań można uzyskać jako grupa oraz jakie są dalsze cele stowarzyszenia. Zachęcał, aby i w Pomorskiem rolnicy i przetwórcy również stworzyli jakąś grupę. Wspominał również o wielu trudnościach zarówno w założeniu , jak i funkcjonowaniu formalnej grupy, ale także o efekcie końcowym, który z pewnością przynosi więcej korzyści.
Następnie Sebastian Zwierz – starszy sp. ds. grup producenckich PODR w Lubaniu, przeprowadził wykład nt. „Możliwości powstania grupy producentów żywności ekologicznej w województwie pomorskim”. Omówił formalne aspekty założenia grupy, rodzaje organizacji oraz możliwości dofinansowań np. z Agencji Rynku Rolnego do działań inwestycyjnych.
Piotr Huszcza przedstawił temat „Żywienie upraw ekologicznych w technologii „NaturalCrop”. Zaprezentował m.in. wyniki badań przeprowadzonych z prof. J. Tyburskim po zastosowaniu odpowiednich preparatów.
Na zakończenie odbyła się debata pod hasłem „Zagadnienia problemowe producentów i przetwórców żywności ekologicznej”. Na tę część szkolenia uczestnicy najbardziej czekali. Moderatorem dyskusji była Agnieszka Jereczek, sp. ds. rolnictwa ekologicznego PODR w Lubaniu. Omówiono m.in. skalę i kierunek rolnictwa ekologicznego na przykładzie jednych z największych międzynarodowych targów produktów i żywności ekologicznej „BioFach” w Norymberdze, które odbyły się w dniach 15-18 lutego 2017 r., Część z uczestników miała okazję w tym roku być na tych targach dzięki realizacji przez PODR w Lubaniu projektu. Wspomniano o miejscach sprzedaży produktów ekologicznych w województwie pomorskim oraz zachęcano do uczestniczenia w rozwijanym Kiermaszu Produktów Ekologicznych podczas Kaszubskiej Jesieni Rolniczej w Lubaniu. Cała debata zmierzała w kierunku uzmysłowienia uczestnikom jak konieczne jest powstanie stowarzyszenia, zrzeszenia czy też innej formy grupy. Producenci i przetwórcy zgłaszali swoje uwagi, co do możliwych problemów oraz pomysły, co do rozwijania sieci sprzedaży produktów ekologicznych.
Szkolenie zakończyło się koniecznością wyznaczenia kolejnego terminu spotkania w mniejszym kręgu osób, które zadeklarowały na spotkaniu chęć przystąpienia np. do stowarzyszenia.
Podczas konferencji miała miejsce degustacja produktów ekologicznych i nie tylko. Odbyła się również sprzedaż produktów ekologicznych Wytwórni Makaronu „BIO”BABALSCY.
Organizatorzy składają serdeczne podziękowania wykładowcom, sponsorom oraz darczyńcom produktów do degustacji:
O terminie kolejnego spotkania producentów i przetwórców ekologicznych powiadomimy na stronie internetowej PODR w Lubaniu.
opracowała: Agnieszka Jereczek
Ilość wyświetleń artykułu: 2514