„Produkty regionalne, możliwości promocji i sprzedaży”- Konferencja w Słupsku
20 listopada 2014r. w Oddziale w Słupsku Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyła się konferencja nt „Produkty regionalne, możliwości promocji i sprzedaży”
Konferencję otworzył Dyrektor Zdzisław Kołodziejski , który przywitał przybyłych gości, wykładowców i uczestników. Podkreślił jak ważne jest poszukiwanie tradycyjnych produktów, które mogą stać się wizytówką naszego regionu. Mówił również o zmianie zachowania konsumentów, zwiększa się bowiem popyt na artykuły spożywcze charakteryzujące się wysoką jakością, wytwarzanymi szczególnymi metodami o wyjątkowym składzie i określonym pochodzeniu.
W programie konferencji znalazł się między innymi wykład Agnieszki Mróz – Przewodniczącej Stowarzyszenia Agroturystycznego „Pomorzanie i Kaszubi” oraz Pani Katarzyny Kotewicz – PODR/Gdańsk.
Panie przedstawiły uczestnikom zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi i regionalnymi, które cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Opisały jak ważne są podejmowane działania w naszym regionie mające na celu promocję i tworzenie produktów regionalnych. Zwracamy bowiem coraz większą uwagę na to, co jemy, na skład wybieranych produktów. Jesteśmy bardziej świadomi, jak ważne jest zdrowe żywienie. Ponadto Pani Agnieszka Mróz podkreśliła iż wytwarzane produkty pomimo swej regionalności i tradycyjności, musza być jak wszystkie inne wytwarzane i wprowadzane do obrotu zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Drugą częścią konferencji było przedstawienie produktów regionalnych w naszym regionie.
Swoją ofertę przedstawił Pan Dariusz Cylupa – Prezes Powiatowego Związku Pszczelarskiego. Podkreślił jak ważnym czynnikiem przy odradzaniu się sił żywotnych człowieka oraz leczeniu chorób jest miód.
Spotkaniu towarzyszyła degustacja produktów tradycyjnych oferowanych przez producentów regionalnych. Można było skosztować pieczywa ze Staropolskiej piekarni Państwa Chorąży, smalcu przygotowanego przez Panie z KGW – Bierkowo.
Konferencja w Słupsku cieszyła się dużym zainteresowaniem o czym świadczyła liczba uczestników. W toku dyskusji, która wywiązała się na koniec spotkania, można było odnieść wrażenie iż pielęgnowanie Dziedzictwa Kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne jest istotnym narzędziem dla rozwoju naszego regionu.
Alicja Staciwa
Ilość wyświetleń artykułu: 3195