Kurczak w domu i szkole, nie tylko w rosole

Podczas tegorocznych  XXIV Targów Rolno-Przemysłowych w Lubaniu 6-7.06.2015 r. odbyła się promocja mięsa drobiowego zrealizowana ze Środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Pomysłodawcą i wykonawcą imprezy było Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Zebranych przywitał Pan Mariusz Sobierajski – Prezes Zarządu PZHDiPJ, Zygmunt Stromski – V-ce Prezes PZHDiPJ oraz Pan Maciej Bujnik – Dyrektor Biura Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj – organizator promocji.

W pierwszym dniu targów przewidziane były liczne konkursy i atrakcje przedstawiające  drób w świetle zdrowego odżywiania, długowieczności, siły i sprawności. Jako pierwszy wystąpił Kościerski Klub Karate – Do „SEIUNCHIN” zrzeszający dzieci, młodzież oraz osoby dorosłe.  Członkowie klubu zaprezentowali pokaz karate tradycyjnego, m.in.  technikę uderzeń, Kata, walkę pozorowaną oraz rozbijanie dachówek. Na temat zdrowego odżywiania oraz roli drobiu w żywieniu wykład przedstawiła p. Mariola Malarewicz – konsultant zdrowego odżywiania, która przez cały czas trwania promocji udzielała konsultacji żywieniowych z pomiarem zwartości tłuszczu w organizmie. Pokaz kuchni molekularnej zaprezentował Smart_Lab – małżeństwo chemików, pasjonatów. Na specjalne zamówienie, przygotowali oni szumnie zapowiadane LODY O SMAKU KURCZAKA!!! Ich smak pozytywnie zaskoczył, a następnie zniewolił podniebienia dzieci i innych uczestników Targów, w tym: Pana Bogdana Borusewicza – Marszałka Senatu RP, Kazimierza Plocke – Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Michała Owczarczaka – Wicewojewodę Pomorskiego, Kazimierza Sumisławskiego – Z-cę Dyrektora Departamentu Środowiska i Rolnictwa oraz głównego organizatora – Pana Aleksandra Mach – Dyrektora Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku i Krzysztofa Pałkowskiego – Zastępcę Dyrektora PODR w Gdańsku. Wykłady o chemii w żywieniu oraz kuchni molekularnej poprowadziła dr inż. Anna Mietlarek – Kropidłowska.

Bloki treningowe i pokazy ćwiczeń ruchowych w formie Zumby poprowadziły trenerki fitness- Magdalena Napierała – MN Studio Szkoła Tańca oraz Swietlana. Wspaniałe trenerki, proste kroki oraz motywująca muzyka sprawiły, że widzowie świetnie się bawili i chętnie uczestniczyli w pokazach tanecznych. Klub Capoeira Camangula z Gdańska zaprezentował pokaz sportowy capoeira – niesamowite połączenie tańca, muzyki, rytmu, sztuki walki, samoobrony, gimnastyki i akrobatyki. Sobotnią promocję mięsa drobiowego uświetnił występ zespołu muzycznego „Cocktail”.

Przez cały weekend, w namiocie Pomorskiego Zrzeszenia Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, trwała wystawa potraw z mięsa drobiowego. Zwiedzający mieli okazję degustować dania przyrządzone przez Kazimierza Żołnowskiego –  Mistrza Świata, autora Rekordu Guinessa oraz Międzynarodowego Szefa Kuchni. Ponadto, prowadzone były liczne konkursy wiedzy o chemii w żywieniu i wartościach odżywczych mięsa drobiowego, pokazy kuchni molekularnej, rozmowy o żywieniu i zdrowym trybie życia. W ramach wolontariatu, Fundacja DKMS Polska – prowadziła rejestrację dawców szpiku kostnego.

Ilość wyświetleń artykułu: 2709