Jakość żywności a lokalni producenci rolni

W ramach realizacji projektu FAPA ,,Rozwój marketingu bezpośredniego szansą dla gospodarstw rolnych” PODR w Gdańsku zorganizował w siedzibie Ośrodka i Oddziałach Stare Pole oraz Słupsk 3 szkolenia w których łącznie udział wzięło 45 osób.

Celem głównym szkolenia rolników i małych producentów w zakresie sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych było dostarczenie podstawowej wiedzy na temat uwarunkowań, zasad i technik stosowanych w sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych.

W trakcie spotkań doświadczeni trenerzy podzielili się z uczestnikami swoja wiedzą z zakresu:

– podejścia marketingowego w zarządzaniu produkcyjnym gospodarstwem rolnym,

– uwarunkowań rozwoju potrzeb producentów i nabywców w zakresie różnych form sprzedaży bezpośredniej,

– źródeł wykorzystywanej w rolnictwie informacji marketingowej,

– tworzenia koncepcji produktu uwzględniającej potrzeby i wymagania rynku,

– form sprzedaży bezpośredniej,

– podstawowych zasad negocjacji handlowej i technik sprzedaży, wykorzystywanych w sprzedaży bezpośredniej,

– podstawowych zasad obsługi klienta i promocji,

– sposobów ekspozycji towarów i kalkulacji cen,

– specyfiki sprzedaży na targowiskach.

Zajęcia szkoleniowe realizowane były w formie dwudniowych zajęć stacjonarnych, poprzez cykl zajęć wykładowych i warsztatowych.

Program obejmował 8 godz. wykładów oraz 8 godz. zajęć warsztatowych – terenowych, w targowiskowej przestrzeni sprzedażowej – odpowiednio w Kartuzach, Malborku i Słupsku.

Szkolenia ,,Rozwój systemu marketingu bezpośredniego” były doskonałą możliwością wzbogacenia swojego warsztatu pracy o nowe metody dla osób biorących w ich udział.

Udział w szkoleniu był bezpłatny, liczba uczestników szkolenia ograniczona do 15 na każdym.

Serdecznie dziękuję wszystkim osobom, które przyczyniły się realizacji wyżej wymienionych zadań.

Ilość wyświetleń artykułu: 2246