Fotorelacja z Targów BIOFACH – Norymberga
Nie ulega wątpliwości, że rynek produktów ekologicznych ciągle się rozwija, zmierza
w kierunku przetwórstwa i udoskonalania gotowych produktów do spożycia.
Dowodem na to z pewnością są jedne z największych międzynarodowych targów produktów
i żywności ekologicznej „BioFach” w Norymberdze, odbywające się w dniach 15-18 lutego 2017 r. Na 8 halach o powierzchni ok. 81 000 m², 2600 wystawców prezentowało żywność ekologiczną , kosmetyki naturalne i inne produkty z całego świata. Blisko 50 000 odwiedzających z 130 krajów miało okazję zapoznać się z ofertą specjalnych stref poświęconych nowościom, żywności wegetariańskiej i wegańskiej, a także ekologicznemu winu.
Podczas Targów BioFach nie zabrakło wydarzeń biznesowych wzbogaconych o bardzo rozbudowaną część kongresową (główne tematy tej edycji to: różnorodność i odpowiedzialność).
Pomorscy producenci i przetwórcy ekologiczni również postanowili odwiedzić centrum ekologicznego świata – niemiecką Norymbergę i rozwiać wątpliwości, co do potencjału tkwiącego w rynku żywności ekologicznej.
W dniach 15-17.02.2017 r. odbył się wyjazd studyjny na targi BioFach zrealizowany w ramach projektu pt. ,, BIOFACH – Zielone Innowacje” finansowanego ze środków UE w ramach Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2016-2017 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Uczestnicy wyjazdu mieli okazję zapoznać się nie tylko z ofertą targów, dostępnością innowacyjnych produktów, ale przede wszystkim nawiązać kontakty z wystawcami, wymienić się spostrzeżeniami i wiedzą. Była to doskonała okazja, aby zintegrować środowisko osób działających w zakresie rozwoju rolnictwa ekologicznego: producenci i przetwórcy ekologiczni, doradcy rolni oraz przedstawiciele instytucji działających na rzecz rolnictwa ekologicznego.
Polscy wystawcy zgrupowani byli na stoisku narodowym, którego funkcjonowanie koordynowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z organizacjami zrzeszającymi rolników i producentów. Stoisko to cieszyło się ogromnym zainteresowaniem ze strony uczestników wyjazdu, chociażby ze względu na obecność zaprzyjaźnionych osób z rodzimego kraju.
Dla pomorskiej grupy udało się zorganizować spotkanie na stoisku organizacji „Conabio” z Meksyku. Przedstawicielka zrzeszenia rolników i przedsiębiorców z prezentowanego kraju pani Elleli Huerta Ocampo zaprezentowała model dofinansowania rządowego jaki funkcjonuje w Meksyku oraz w jaki sposób np. producenci kawy zrzeszają się, aby łatwiej było im uzyskać wsparcie finansowe i wyższą cenę sprzedaży produktów dla członków grupy. Opowiedziała również w jaki sposób przebiega certyfikacja w kooperatywie – to w grupie poszczególni członkowie nawzajem się kontrolują. Polska grupa opowiedziała natomiast jaki schemat tych działań funkcjonuje w naszym kraju. Wymiana doświadczeń przebiegała w bardzo miłej atmosferze.
Największym sukcesem wyjazdu stały się rozmowy o konieczności powstania grupy, formacji bądź zrzeszenia pomorskich producentów i przetwórców produktów ekologicznych oraz podniesienie świadomości o randze rynku produktów i żywności ekologicznej. Uczestnicy byli bardzo zadowoleni z możliwości uczestniczenia w tego typu wyjeździe oraz wyrazili chęć udziału w podobnych przedsięwzięciach związanych z rolnictwem i przetwórstwem ekologicznym.
Tym samym, można stwierdzić, że założone cele projektowe tj. zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz promowanie innowacji w rolnictwie i produkcji żywności zostały zrealizowane.
Opracowały:
Agnieszka Jereczek
Marta Kara
Ilość wyświetleń artykułu: 3208