Dożynki Prezydenckie 2014 w Spale
Pomorski Ośrodek Doradztwa w Gdańsku w dniach 20 – 21 września br. był współorganizatorem wyjazdu delegacji Województwa Pomorskiego na Dożynki Prezydenckie 2014 w Spale.
W Delegacji uczestniczył Członek Zarządu Województwa Pomorskiego Pan Czesław Elzanowski, pracownicy Urzędu Marszałkowskiego, Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku oraz członkinie kół gospodyń wiejskich, twórcy ludowi, Kapela Burczybas oraz grupa wieńcowa z Gorzyna, gm. Główczyce z powiatu słupskiego.
Na stoisku wystawienniczym promowane były produkty z Listy Produktów Tradycyjnych z Województwa Pomorskiego m.in. przetwory wytwarzane z runa leśnego firmy Fungopol, kociewskie fafernuski, miody i produkty pszczele z pasieki „Wędrowna Barć” oraz z Pasieki Rodzinnej Kawęckich, powiślańska śliwka w occie, powidła śliwkowa z Nebrowa, bałabuchy z Marzęcina i inne tradycyjne ciasta, serniki, ciasteczka, obrzędowe pieczywo regionalne oraz wyroby wędliniarskie z restauracji „Moja Weranda” należącej do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorskie.
Na stołach, wśród tradycyjnych produktów żywnościowych, wyeksponowana była ceramika – porcelana kaszubska Neclów z Chmielna.
W konkursie na „Najładniejszy Wieniec Dożynkowy” o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej brał udział wieniec przygotowany przez sołectwo Gorzyno, gmina Główczyce, powiat słupski.
W niedzielę tzw. Miasteczko Regionów odwiedziła Para Prezydencka – Pan Prezydent Bronisław Komorowski oraz Pani Anna Komorowska. Na stoisku powitana została regionalnym chlebem dożynkowym wypieczonym z tegorocznej mąki. Panie z KGW Tychnowy wręczyły Parze Prezydenckiej kosze z tradycyjnymi produktami z województwa pomorskiego.
Alina Ciesielska i Agnieszka Rojewska
Ilość wyświetleń artykułu: 2745