„Mięso z Pomorza. Uczta u Neptuna”

W niedzielę 3 sierpnia 2014 r. na Wyspie Spichrzów, pod hasłem „Mięso z Pomorza – Uczta  u Neptuna” odbył się festyn, zorganizowany przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Była to jedna z cyklu imprez promujący produkty mięsne, stanowiąca kontynuację ubiegłorocznej edycji Świętomięsa Polskiego.

Festyn, dofinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, miał przekonać gości Jarmarku św. Dominika do wyjątkowych walorów produktów mięsnych.
Głównym punktem imprezy była Parada Dworu Neptuna. Rzymski bóg mórz z nadzianą na słynny trójząb kiełbasą poprowadził pochód z Wyspy Spichrzów, aż na Targ Węglowy.

Tuż obok Neptuna czterech rosłych mężczyzn niosło lektykę obwieszoną wieprzowymi parówkami. Atletom towarzyszyły dziewczęta w zwiewnych strojach, rozdające przechodniom parówki cielęce – specjalnie wyprodukowane na tą okazję w Zakładach Mięsnych Nowak w Gdańsku oraz ulotki, promujące walory wieprzowiny i wołowiny.

Po oficjalnym otwarciu „Uczty u Neptuna” na Targu Węglowym, w którym uczestniczyli m.in. wiceprezydent Gdańska, przedstawiciele organizacji branżowych i cechowych rozpoczęła się część artystyczna imprezy.

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku na festynie reprezentował  Dyrektor – Aleksander Mach.

Liczyliśmy na lekką ochłodę, zamiast tego mamy tunezyjskie upały. No ale cóż, nie znalazł się jeszcze taki, który pogodę potrafiłby układać – stwierdził Zbigniew Nowak, prezes gdańskiego Zakładu Mięsnego „Nowak”, a zarazem przewodniczący rady Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Udostępnienie zdjęć: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

Ilość wyświetleń artykułu: 2912