Innowacje w ekologicznym chowie zwierząt
Ze względu na panującą obecnie sytuację epidemiologiczną realizacja operacji odbyła się poprzez wybór różnych form realizacji minimalizujących kontakty osobiste:
- webinarium (szkolenie on-line).
W programie szkolenia znalazły się zagadnienia związane z: doborem gatunków i ras do chowu metodami ekologicznymi, zasadami chowu zwierząt w systemie ekologicznym ( tym system utrzymania, dobrostan), żywieniem zwierząt w systemie ekologicznym, innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w chowie i żywieniu zwierząt w systemie ekologicznym, temat uboju, przetwórstwa i sprzedaży, kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej metodami ekologicznymi.
Wykładowcami webinarium byli dr Ewa Sosnówka-Czajka z Instytutu Zootechniki w Krakowie oraz prof. Piotr Wójcik z Instytutu Zootechniki w Krakowie. Szkolenie moderował Jarosław Bień- trener, pedagog, coach, doradca biznesowy z wieloletnim doświadczeniem, specjalizujący się w szkoleniach dotyczących przedsiębiorczości, marketingu, rozwoju zawodowego.
W szkoleniu wzięli udział, m.in. rolnicy zajmujący się produkcją ekologiczną oraz zainteresowani tym typem produkcji z terenu województwa pomorskiego; przedstawiciele jednostek naukowych oraz instytucji związanych z sektorem rolno-spożywczym, doradcy/specjaliści PODR oraz przedsiębiorcy, których działalność jest związana z przetwórstwem rolno-spożywczym z terenu województwa pomorskiego. Grupa szkoleniowa wykazała się dużą aktywnością, a uczestnicy odnosili się na bieżąco do przedstawianej problematyki webinarium.
- audycja radiowa:
-
- broszura:
Publikacja: „Produkcja ekologiczna” – do druku
Realizacja operacji przy wykorzystaniu narzędzi cyfrowych, ale również za pośrednictwem dostępnych mediów, pozwoliła dotrzeć do jak największej liczy odbiorców, zachowując przy tym zasady bezpieczeństwa w dobie COVID-19.
Celem operacji było zaprezentowanie innowacyjnych metod produkcji w systemie rolnictwa ekologicznego, w tym zasady chowu zwierząt w systemie ekologicznym oraz nawiązanie kontaktów on-line, które umożliwią wymianę wiedzy i doświadczeń w tym zakresie. Bardzo ważnym elementem operacji był transfer wiedzy, a co za tym idzie inspiracja środowiska zainteresowanego tematem rolnictwa ekologicznego- jest to niezbędny czynnik mogący przyczynić się do powstania nowych, ciekawych , wspólnych inicjatyw w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Ilość wyświetleń artykułu: 1116