Po II Pomorskim Forum Mleczarskim

Dnia 17 marca odbyło się na zamku w Gniewie  II Pomorskie Forum Mleczarskie, zorganizowane przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Spotkanie to patronatem honorowym objął Marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk, a patronami medialnymi byli: redakcja dwumiesięcznika Hoduj z Głową Bydło, Specjalistyczne Czasopismo ” Bydło” , Rolnik Pomorski i radio Kaszëbë.  Na Forum poruszano najaktualniejsze problemy nurtujące producentów. Po uroczystym otwarciu i przywitaniu uczestników   przez Aleksandra  Mach Dyrektora Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego pierwszy wykład wygłosił prof.  Maciej Zygmunt Kowalski  z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W swym wystąpieniu wskazał elementy  zależności pomiędzy wskaźnikami rozrodu a elementami żywienia rzutującymi na rozród. W kolejnych etapach swego wystąpienia podkreśla   ważność rozumnego zarządzania stadem, stawia pytanie jak możemy konkurować z Holendrem, czy Duńczykiem na rynku mleczarskim?, skoro w naszych oborach jest wyższy procent brakowania, niż u nich, a przecież koszty odchowu jałówek wcale nie są takie małe. Płodność to istotny składnik opłacalności produkcji mleka. Ci hodowcy, u których  okres międzywycieleniowy  wynosi 410-420 mogą chodzić z podniesioną głową, zaś Ci u których ten okres się wydłuża powyżej 420 dni powinni przeanalizować wszystkie punkty mogące mieć wpływ na zaburzenia.. Do 21 dnia po porodzie powinna się pojawić pierwsza owulacja, a potem obserwujemy kolejne ruje.. Jest wiele przyczyn takiego stanu rzeczy. Często problem zaczyna się od otłuszczenia jałówek, a głównym winowajcą jest ujemny  bilans energetyczno –  białkowy  w okresie okołoporodowym, a w dalszej kolejności różne następstwa, zapalenie błony śluzowej, w efekcie przetrwałe ciałko żółte, brak rui. Ujemny bilans energetyczny, niski poziom cukru, a co za tym idzie niski poziom glukozy, słabiej reagują receptory, mniej widoczne objawy rujowe.  Brak rui lub jej nie wykrycie do 60 dnia po porodzie jest zjawiskiem patologicznym. W drugiej części swego wystąpienia Profesor   kładzie nacisk na znaczenie wyników  kontroli użytkowości oraz wykorzystanie raportów na ocenę prawidłowości żywienia. Stawia pytanie, czy można dobrze zarządzać stadem bez kontroli użytkowości?. Podsumowując te wystąpienia nasuwa się wniosek  „złe żywienie, zły rozród, a zaburzenia w rozrodzie to uciekające złotówki poprzez obniżoną wydajność, zmniejszoną ilość cieląt, koszty nasienia, koszty opieki weterynaryjnej, koszty brakowania krów….”, a każdy kto skorzysta cennych uwag profesora ma szansę na poprawę wskaźników. Przybliżył wykorzystanie treść nowego projektu Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, który będzie pomocny w wykrywaniu kwasicy we wczesnym stadium

 Również dużym zainteresowaniem cieszył się wykład dr Pawła Górki z tej samej Katedry, wskazał kilka dróg „…. jak    odchować zdrowo cielę….” . Każde zachorowanie cielęcia to niższe przyrosty, skłonność do kolejnych zachorowań, koszty leczenia, upadki i niska wydajność w przyszłości. Podaje cenne wskazówki co można poprawić  w odchowie cieląt, a oto najważniejsze z nich:

  • Cielę powinno pobrać w pierwszej dawce wraz z siarą 200 g
  • Niezbędne minimum do pokrycia tego zapotrzebowania to 2-2,5 l siary.
  • Aby być pewnym, że cielę pobierze odpowiednią ilość immunoglobulin, cielę powinno pobrać 4 litry siary nim ukończy sześć godzin życia.
  • By można było powiedzieć „…..Wiem co pije moje cielę…………….” , należy oceniać jakość siary przy pomocy siaromierza.

Do niedawna mówiło się, że do dwóch pierwszych godzin, cielę powinno wypić 2 litry siary. Liczne badania wskazują, że 2 litry siary to za mało, gdy siara zawiera mniej niż 50 g Immunoglobulin w 1 1 litrze siary, gdy cielę waży więcej niż 50 kg oraz, gdy nie wypije siary przed ukończeniem dwóch godzin życia. W dalszej części swego wystąpienia Dr omawia sposoby badania jakości siary, oraz podkreśla znaczenie używania sondy żołądkowej w podawaniu siary, stosowanie w żywieniu preparatów mlekozastępczych. Podkreśla jak ważnym jest by cielę w momencie odsadzenia zjadało  jeden kilogram paszy treściwej oraz omawia aktualności z żywienia  po odsadzeniu.

„ 20 000 kroków postępu w produkcji mleka „ – Tadeusz Demby z firmy LELY pokazuje oferty firmy usprawniające pracę i poprawiające efekty produkcji. Pokazuje roboty udojowe, sprzęt i urządzenia do przygotowania i podawania pasz i inne usprawniające pracę.  Automatyzacja może usprawnić wiele czynności w procesie produkcji. Dużym zainteresowaniem cieszył się wykład Pani Moniki Koźlakiewicz – Dyrektor Biura Kwotowania Mleka . Omówiła aktualną sytuację rynku mleka oraz perspektywy funkcjonowania tego rynku po zniesieniu kwot zwracając szczególną uwagę na  założenia   Pakietu Mlecznego z 17 grudnia 2012 roku. Podkreśliła iż Państwa członkowskie są zobowiązane do oficjalnego uznawania organizacji producentów, które powstały  z inicjatywy producentów i dążą do określonego celu, który może obejmować.

  • Zapewnienie planowania i dostosowania produkcji do popytu w szczególności do jakości i ilości
  • Koncentrację dostaw i umieszczania na rynku produktów wytwarzanych przez ich członków..
  • Optymalizację kosztów produkcji.
  • Stabilizowanie cen producentów.

Specjalistyczne wystąpienia były przeplatane ofertami Banku BGŻ i PKO SA.  Były to cenne wskazówki jak zorganizować pieniądze na postęp w hodowli i usprawnienia w produkcji  oraz ulokować zarobione złotówki.

Przedstawiciel Niemieckiej firmy FIMAG pokazał, iż mechanizm  krowy to nie tylko produkcja mleka, ale i produkcja obornika, który może być wykorzystany na produkcję biogazu w małych przydomowych biogazowniach.

Urozmaiceniem  Forum były wystawki  firm sponsorujących, wystawione na dziedzińcu zamkowym , gdzie uczestnicy mogli się zapoznać  z ich ofertami. Tuż obok zamku można było obejrzeć nowoczesne ciągniki z agregatem uprawowo siewnym, kosiarkę i inne urządzenia usprawniające produkcję. Nie zabrakło też elektroniki , po którą hodowcy sięgają coraz częściej.

Jednym słowem dla każdego coś dobrego. Prezentowane nowości i aktualności poparte wynikami doświadczeń, oferty firm z nowościami  usprawniającymi produkcję i liczne dyskusje w kuluarach oraz wymiana doświadczeń wniosły wiele  nowości co będzie pomoże w podejmowaniu decyzji i prowadzeniu tak trudnej produkcji wymagającej precyzji.

Nie byłoby możliwe zorganizowanie  tak bogatej imprezy, gdyby nie dobra wola sponsorów, którym  składamy serdeczne podziękowania.

Andrzej Okrój

Helena Artyszuk

 

Lista sponsorów:

  • BGŻ SA Oddział Regionalny Bankowości Korporacyjnej w Gdańsku
  • Roltop Sp. z o.o. Cedry Wielkie
  • Sowul § sowul Sp.z o.o., 11-300 Biskupiec
  • Josera Polska Sp.z o.o. Paproć 95 64-300 Nowy Tomyśl
  • POLMASS SA Bydgoszcz,
  • Firma BioFeed Sp.z o.o., Rajkowy
  • AGROMEP SA. Kościan,
  • PPHU” ALFA” Ryszard Rumiński, Elbląg
  • Polmlek, Zakład Mleczarski w Lidzbarku Warmińskim,
  • Bank PKO SA. Centrum Bankowości dla Firm, Gdańsk
  • Lely East Sp.z o.o. Ciele, Białe Błota
  • Blattin Polska Sp.z o.o.  Siedlec,
  • Spółdzielnia Mleczarska Spomlek, ,
  • Center Plast Sp.z o.o., Jemielnica
  • Proszkownia Mleka Sp.z o.o., Piotrków Kuj,
  • ECOLAB SP. Kraków
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „Maluta”
  • PHU Perkoz Sp.z o.o., Brodnica,
  • Pellon Sp.z o.o., Żyrardów
  • FIMAG
  • PUH ZDUNEK Sp.z o.o., Gdańsk,
  • Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Poznaniu z siedzibą w Tulcach,
  • EKO-TANK Sp. z o.o.,  Osie
  • Dramiński Olsztyn
  • Cargill Polska
  • Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

 

Ilość wyświetleń artykułu: 3038