Konkurs „Jadalne rośliny dziko rosnące”
W sobotę 14 września 2019 r. Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich zorganizował konkurs kulinarny pn. „Jadalne rośliny dziko rosnące”, który był imprezą towarzyszącą XXII Kaszubskiej Jesieni Rolniczej połączonej z Dożynkami Diecezji Pelplińskiej, organizowanymi w dniach 14-15 września 2019 r. w Lubaniu. Konkurs skierowany był do organizacji pozarządowych z województwa pomorskiego. Jego celem było m. in. popularyzowanie wiedzy o walorach prozdrowotnych roślin dziko rosnących, wykorzystanie najpopularniejszych roślin dziko rosnących w kuchni i/lub w domowej apteczce oraz aktywizacja i integracja organizacji pozarządowych. Smak 10 potraw zgłoszonych do konkursu oceniała komisja powołana przez dyrektora Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu w składzie: Grażyna Greinke – przewodnicząca, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie oraz członkowie: Anna Piask z Pomorskiej Izby Rolniczej i Dariusz Tryzna, redaktor naczelny Kuriera Kaszubskiego. Po ocenie i degustacji komisja przyznała:
- I miejsce – dla KGW Rokocin za „Pierogi z podagrycznikiem”
- II miejsce – dla KGW Liniewo za „Kaszka z nasion babki na bazie soku z czarnego bzu i jarzębiny”
- III miejsce – dla KGW Żuromino za „Miętówkę”
- wyróżnienie – dla KSA Kościerska Chata za „Żurawinę”
- wyróżnienie – dla KGW Nowa Karczma za „dżem z jarzębiny i jabłek”
Wszystkim uczestnikom konkursu organizator ufundował nagrody i pamiątkowe dyplomy za udział. Sponsorem nagród dla uczestników była również firma PRYMAT sp. z o.o. z Jastrzębia Zdroju.
Gościem specjalnym był Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Zarudzki, który wręczył laureatom puchary ufundowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nagrodę dla laureata I miejsca ufundowała Pomorska Izba Rolnicza, a wręczył ją Ryszard Kleinszmidt wiceprezes zarządu Pomorskiej Izby Rolniczej. Nagrody rzeczowe za pierwsze, drugie i trzecie miejsce ufundowane przez organizatora wręczył dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Andrzej Dolny.
Natura obdarzyła nas ogromną ilością wielorakich roślin, które z pozoru wydają się bezużyteczne. Na przestrzeni wieków nasi przodkowie doceniali ich znaczenie, były dla nich jednocześnie pożywieniem
i lekarstwem. Rośliny skrywają w sobie niezwykłą moc wspierającą nasz organizm w przywracaniu zdrowia i równowagi, zwłaszcza po różnych schorzeniach i antybiotykoterapii. Dzisiaj również odkrywamy ich przydatność w kuchni i w domowej apteczce.
W imieniu laureatów serdecznie dziękuję sponsorom za ufundowanie nagród. Dziękuję też szanownej komisji za społeczną pracę w dniu wolnym, a Paniom z KGW za wyjątkową kreatywność w doborze potraw.
Żaneta Rucińska
Ilość wyświetleń artykułu: 2123