Cykl seminariów w zakresie sprzedaży bezpośredniej i działalności MOL zakończony

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku w miesiącach styczeń – luty 2015 roku zorganizował we wszystkich powiatach województwa pomorskiego cykl seminariów na temat „Uwarunkowań prawnych przy sprzedaży bezpośredniej i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej”.

Szkolenia skierowane były do producentów rolnych i przedsiębiorców z obszarów wiejskich zainteresowanych sprzedażą bezpośrednią ze swojego gospodarstwa oraz działalnością marginalną, lokalna i ograniczoną. Bardzo liczną grupę słuchaczy stanowili również właściciele pasiek.

Sprzedaż bezpośrednia, to coś więcej niż tylko zbyt produktów, to również promocja samego producenta rolnego. Bezpośredni kontakt rolnika z konsumentem przyczynia się do budowania trwałych więzi z klientami, a zatem i do kreowania marki jego gospodarstwa. Poza tym niższa finalna cena produktów dla konsumentów przekłada się relatywnie na wyższy dochód dla producenta wyjaśnia Aleksander Mach – dyrektor PODR w Gdańsku.

Celem seminariów było dostarczenie oraz usystematyzowanie wiedzy w zakresie obowiązującego prawa żywnościowego krajowego i wspólnotowego przy wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, w ramach sprzedaży bezpośredniej oraz działalności MOL. Wykładowcy – przedstawiciele służb sanitarnych, weterynaryjnych oraz urzędów skarbowych – udzielali informacji na temat podejmowania i prowadzenia działalności w zakresie produkcji, przetwarzania i sprzedaży żywności oraz aktualnych przepisów prawnych w ramach obowiązujących rozporządzeń przy tego rodzaju działalności.

Seminaria cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem wśród  uczestników, czego dowodem była frekwencja. W ramach spotkań tematycznych zostało przeszkolonych blisko 800 osób. Ze strony odbiorców padło też mnóstwo pytań dotyczących wyjaśnienia zawiłych zapisów i licznych niekonsekwencji zawartych w rozporządzeniach, np. dlaczego w ramach sprzedaży bezpośredniej nie można kisić kapusty poszatkowanej. Inne dotyczyły działów specjalnych produkcji rolnej, limitów produkcyjnych, obszarów dostaw bezpośrednich czy wymogów sanitarnych.

Szkolenia z całą pewnością przyczyniły się do zwiększenie świadomości na temat krótkich łańcuchów dostaw „od pola do stołu”, aktualizacji wiedzy w zakresie sprzedaży bezpośredniej i działalności MOL oraz nabycia kompetencji w ww. zakresie.

W imieniu uczestników oraz własnym dziękujemy wszystkim przedstawicielom wspomnianych instytucji za przybliżenie zawiłych zapisów prawa żywnościowego.

 

Dział Przedsiębiorczości

Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki

Fotorelacje:

Bytów


Chojnice


Człuchów


Gdańsk


Kartuzy


 Kościerzyna


Lębork


 Malbork


Nowy Dwór Gdański


 Puck


 Kwidzyn


Słupsk


Starogard Gdański


Sztum


Tczew


Wejherowo

Ilość wyświetleń artykułu: 2104