Relacja z VI Pomorskiego Forum Trzodziarskiego
W dniu 4 grudnia odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi konferencja wojewódzka zatytułowana VI Pomorskie Forum Trzodziarskie, zorganizowana przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, Oddział Stare Pole.
Patronat medialny objęły: Radio Gdańsk, Radio Plus, Radio Głos oraz wydawnictwa Trzoda Chlewna i Rolnik Pomorski.
Konferencja wzbudziła szerokie zainteresowanie wśród producentów trzody chlewnej. W spotkaniu uczestniczyli rolnicy z głównie z województwa pomorskiego ale również z kujawsko-pomorskiego i warmińsko-mazurskiego. W sumie wykładów i doniesień wysłuchało 171 osób, wśród nich 20 doradców rolnych z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Program konferencji:
- Rejestracja uczestników
- Otwarcie konferencji
- Wykłady i doniesienia
Co dalej z ASF; jak chronić stado przed chorobą.
Prof. Zygmunt Pejsak
Profilaktyka i zwalczanie chorób zakaźnych świń w woj. pomorskim: afrykański pomór świń i choroba Aujeszky.
Wojciech Trybowski, Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Gdańsku
Wsparcie dla gospodarstw trzodziarskich
Jan Kołodziejski, ARiMR OR Gdynia
Zdrowe stado – podstawa opłacalnej produkcji prosiąt i warchlaków
Prof. Zygmunt Pejsak
Żywienie wybranych grup technologicznych świń i jego wpływ na zdrowie i produktywność stada.
Prof. Krzysztof Lipiński, UW-M w Olsztynie
- Wystąpienie sponsorskie
TASOMIX Biskupice
BIOFEED Rajkowy
Bank BGŻ BNP Paribas, Warszawa
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Warszawa
Tematem dominującym były zagadnienia związane z afrykańskim pomorem świń. Temat ten został poruszony przez prof. Zygmunta Pejsaka w wykładzie inauguracyjnym, następnie przez lekarza wojewódzkiego wet. dr. Wojciecha Trybowskiego, który ponadto przedstawił wyniki zwalczania choroby Aujeszky’ego w województwie pomorskim. O ASF mówili również w swoich wystąpieniach sponsorzy.
Przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przedstawił aktualne działania skierowane do producentów trzody chlewnej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.
Po przerwie kawowej zebrani wysłuchali dwóch wykładów związanych z produkcją świń. Profesor Pejsak mówił o zarządzaniu zdrowiem stada z którego wynikała tytułowa konkluzja że „tylko na zdrowych świniach można zarobić”. Profesor Lipiński przedstawił wpływ żywienia na zdrowie i produktywność stada z zakresu prawidłowego bilansowania i doboru pasz dla trzody chlewnej.
Z wystąpień sponsorskich mogliśmy poznać
- aktualną sytuację na krajowym i istotnych dla nas rynkach mięsa wieprzowego,
- w jaki sposób ASF zmienił krajowy rynek wieprzowiny,
- znaczenie skutecznej dezynfekcji obiektów inwentarskich.
Na zakończenie odbyła się dyskusja na bieżące tematy na które wypowiadali się producenci trzody chlewnej, doradcy i przedstawiciele firm sponsorujących nasze spotkanie.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pakiety bioasekuracyjne dostarczone przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Włodzimierz Sawirski
Ilość wyświetleń artykułu: 2015