Relacja z wyjazdu szkoleniowego pn. „Innowacje w przedsiębiorczości na obszarach wiejskich – Utworzenie potencjalnej grupy.”
W dniach 1-4 października br., Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, Oddział w Starym Polu zorganizował wyjazd szkoleniowy pn.: INNOWACJE W PRZEDSIĘBIORCZOŚCI NA OBSZARACH WIEJSKICH – UTWORZENIE POTENCJALNEJ GRUPY. Działanie miało na celu stworzenie grupy operacyjnej poprzez organizację wyjazdu szkoleniowego na teren województwa dolnośląskiego.
Operacja miała na celu zapoznanie grupy uczestników z różnymi formami przedsiębiorczości na terenach wiejskich, poznanie innowacyjnych rozwiązań przedsięwzięć gospodarczych, ze szczególnym uwzględnieniem łańcucha żywnościowego na obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego. Ponadto pokazanie na przykładzie województwa dolnośląskiego procesu budowania
i komercjalizacji polskich produktów turystyki wiejskiej oraz przekazanie wiedzy uczestnikom z zakresu małej przedsiębiorczości. Uczestnicy poznali różne formy usług oferowanych przez gospodarstwa rolne i mieszkańców obszarów wiejskich. Udział w przedsięwzięciu grupy docelowej ułatwił utworzenie sieci kontaktów pomiędzy rolnikami, przedsiębiorcami sektora rolno-spożywczego oraz mieszkańcami zainteresowanymi wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, wymianę wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
W ramach operacji zrealizowano 3-godzinne warsztaty z moderatorem SIR Przemysławem Górskim pt.: Innowacje w przedsiębiorczości na obszarach wiejskich – utworzenie potencjalnej grupy.
Wyjazd szkoleniowy składał się z wizyt studyjnych w lokalnych przedsiębiorstwach, gospodarstwach rolnych, stowarzyszeniach:
– wizyta w LGD Partnerstwo Ducha Gór w Karpaczu – prezes Dorota Goetz – przykład zrzeszenia lokalnych, regionalnych artystów, rzemieślników i producentów żywności; Sklep z produktami, uruchomienie punków informacji turystycznej;
– wizyta w Gospodarstwie „Kozia Łąka” – gospodarstwo ekologiczne, hodowla kóz, przetwórstwo mleka koziego, zagroda edukacyjna, sprzedaż przez Internet;
– wizyta u producenta w Firmie ,,Dar-Vit” – tradycyjne przetwórstwo mięsa, sprzedaż bezpośrednia;
– wizyta w Gospodarstwie Agroturystycznym ,,Rajski Ogród”;
– wizyta u producenta jabłek: ,,Maciejowy Sad” – uprawa owoców, tłoczenie soków na zimno, zagroda edukacyjna;
– wizyta w Firmie Piekarnia-Wiko. Piekarnia kultywuje tradycyjne receptury i naturalne metody wypieku pieczywa – chleby pieczone na naturalnym żytnim zakwasie oraz bez dodatku jakichkolwiek środków konserwujących i polepszających;
– wizyta w Winnicach Jaworek Sp. z o. o. Jedna z najstarszych oraz największych polskich winnic, która produkuje i sprzedaje swoje wina. Założona w 2001 r. Położona w miejscowości Miękinia. Od 2009 r. jest jedną z czterech polskich plantacji winnej latorośli, która ma zezwolenie na komercyjną produkcję wina oraz jego sprzedaż.
Operacja przyczyniła się do rozwiązania problemu stagnacji, wspierania i rozwoju innowacyjnych działań gospodarczych oraz innowacji w rolnictwie, kreowania przedsiębiorczych postaw i motywowania do podejmowania działań, związanych z uruchomieniem dodatkowej działalności gospodarczej. Wyjazd szkoleniowy miał na celu integrację, aktywizację, a także czerpanie inspiracji na innowacyjne przedsięwzięcia, a także służyć pomocą w budowaniu wzajemnych relacji w potencjalnej grupie operacyjnej.
Ilość wyświetleń artykułu: 1119