„Podstawowe zasady racjonalnego żywienia człowieka – zdrowie dla Ciebie i twojej rodziny”

W dniu 10 października br. w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, Oddział w Starym Polu odbyła się konferencja regionalna pt.: „Podstawowe zasady racjonalnego żywienia człowieka – zdrowie dla Ciebie i twojej rodziny”.

Pani dr Ewa Klugier-Borowska podczas wykładu „Czy gluten to twój problem? Glutenowe dylematy” przedstawiła zagadnienia związane z wpływem glutenu na organizm ludzki. Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. W ciągu ostatnich lat szereg lekarzy i naukowców zaobserwowało, że może on szkodzić nie tylko osobom z celiakią i alergią, ale również z jego nietolerancją. Działający toksycznie gluten może bowiem prowadzić do całego szeregu objawów, takich jak: bóle brzucha, bóle głowy, wzdęcia, zaparcia, biegunki, problemy skórne czy uczucie ciągłego zmęczenia, a w najgorszym przypadku do stanu zapalnego i zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie tego toksycznego działania może dochodzić do upośledzonego wchłaniania pokarmu, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem niemal całego organizmu. Cały szereg objawów, różniących się zarówno jakością, jak i intensywnością, w zależności od stanu chorobowego oraz nowoczesne możliwości diagnozowania pozwalają na postawienie odpowiedniej diagnozy. Leczenie, poprzez wykluczenie glutenu z diety, nie różni się od postępowania w przypadku celiakii, alergii czy nadwrażliwości na pszenicę. Różnice polegają wyłącznie na tym, iż w przypadku celiakii dieta bezglutenowa musi być już stosowana przez całe życie, natomiast w przypadku alergii i nadwrażliwości na gluten dieta może być stosowana czasowo.

W ramach prezentacji dotyczącej aktywności fizycznej „Zdrowy wypoczynek – aktywnie po zdrowie” poruszono kwestie dotyczące zdrowego stylu życia. Badania wskazują, że aż 50-80% dorosłych osób oraz 33-70% dzieci i młodzieży cechuje zbyt niska aktywność fizyczna. W społeczeństwie przeważa bierny, siedzący sposób spędzania wolnego czasu, który dwukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Zgodnie z definicją, aktywność fizyczna to każda praca i ruch, który jest wykonany przez mięśnie szkieletowe organizmu oraz charakteryzuje się ponad spoczynkowym wydatkiem energetycznym. Wskazano na istotną rolę ruchu w zapobieganiu powstawaniu chorób cywilizacyjnych przez poprawę sprawności układów m.in. krążenia, ruchowego, oddechowego i pokarmowego. Regularna aktywność fizyczna jest niezbędna w każdym wieku. U dzieci i młodzieży wpływa korzystnie na rozwój fizyczny, osobowościowy i społeczny, u osób dorosłych pozwala osiągnąć i utrzymywać odpowiedni poziom wydolności psychofizycznej oraz zapobiegać licznym chorobom, których patogeneza związana jest z „deficytem ruchu”, z kolei u osób starszych spowalnia procesy inwolucyjne, zapewnia większą zdolność do codziennego funkcjonowania, mobilność i niezależność, poprawiając ogólną jakość życia.

Dla wzbogacenia i urozmaicenia programu konferencji, pani Marzena Czajka – menager firmy Zepter oraz pedagog pani Ewa Gurak – lider Koła Aktywnych Kobiet w Jegłowniku przedstawiły temat pt.: „Na zdrowie z czystą wodą i sokiem”. Pani Marzena Czajka szeroko omówiła znaczenie i rolę wody dla organizmu człowieka. Podczas spotkania panie zaprezentowały wyciskarkę do soku. Uczestnicy mieli możliwość degustacji świeżo wyciśniętego, pełnego witamin i enzymów soku marchewkowo-jabłkowego.

Konferencja spotkała się z dużym zainteresowaniem, wzięło w niej udział ponad 100 osób, w tym: przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, rolniczki, doradcy PODR, uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Malborku, Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku, nauczyciele oraz osoby zainteresowane tematyką edukacji prozdrowotnej.

Konferencję przygotowały: Alina Ciesielska i Agnieszka Rojewska

Ilość wyświetleń artykułu: 1327