Gdański Bazar Natury – relacja z wizyty

   Ekologiczne jedzenie staje się coraz bardziej popularne. Miejsca sprzedaży z produktami ekologicznymi oraz tradycyjnymi, w których można nabyć żywność wysokiej jakości prosto od producentów, pomijając tym samym pośredników, coraz tłumniej odwiedzają świadomi konsumenci. Dostrzegają to m.in producenci z Gdańskiego Bazaru Natury.
Pracownicy Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska PODR w Lubaniu w dniu 30 marca 2017 r. udali się na ten Bazar. Celem wyjazdu była wymiana poglądów i doświadczeń z producentami żywności tradycyjnej, lokalnej i ekologicznej oraz z organizatorami tego przedsięwzięcia w zakresie możliwości dalszego rozwoju tej formy sprzedaży.
Gdański Bazar Natury znajduje się w hali Olivia przy skrzyżowaniu ulic Grunwaldzkiej, Bażyńskiego i Kołobrzeskiej, odbywa się dwa razy w tygodniu: w czwartki od 13.00 do 18.00 oraz w soboty od 9.00 do 14.00. To blisko 40 wystawców, którzy oferują produkty takie jak: zioła, świeże warzywa i owoce, wędliny, drób, miody, produkty garmażeryjne, świeże i wędzone ryby, chleby, przetwory, ciasta, nabiał i szeroką gamę serów oraz inne produkty, które jest ciężko nabyć na zwykłych targach oraz w supermarketach.
Bazar to inicjatywa studentów z organizacji Enactus UG, którzy pięć lat temu tworząc projekt Bo Ze Wsi zauważyli, że lokalni wystawcy i producenci niskoprzetworzonej i ekologicznej żywności mają problem ze sprzedażą swoich produktów z pominięciem pośredników.
Ważne jest, aby rolnicy oraz producenci żywności ekologicznej mogli sprzedawać swoje produkty bezpośrednio konsumentowi, gdyż pozwala im to na uzyskanie wyższych dochodów. Indywidulany kontakt klienta z producentem jest najlepszym sposobem na edukowanie czym jest żywność ekologiczna oraz czym się różni od żywności konwencjonalnej. Sprzedaż na Bazarze, to także szansa na nawiązanie nowych kontaktów sprzedażowych.
Gdański Bazar Natury to takie miejsce, gdzie każdy z odwiedzających ma możliwość poznania i porozmawiania z producentem danego wyrobu, dzięki czemu ma okazję dowiedzieć się w jaki sposób powstają produkty, które trafiają na talerze w ich domach.
Osoby zainteresowane sprzedażą swoich produktów na Bazarze, mogą skontaktować się z organizatorami m.in. przez stronę  www.facebook.com/bazarnatury.

Ilość wyświetleń artykułu: 2977