Relacja z konferencji: „Dziedzictwo kulinarne pomorskiej wsi i promocja kultury wiejskiej”
Dnia 1 grudnia 2016 r. w sali konferencyjnej Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu odbyła się konferencja wojewódzka pn. „Dziedzictwo kulinarne pomorskiej wsi i promocja kultury wiejskiej”.
Konferencję otworzył pan Andrzej Dolny, dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu witając tym samym gości i uczestników. Wśród znamienitych gości zasiedli: Wicewojewoda Pomorski pan Mariusz Łuczyk, z-ca dyrektora do Spraw Rolnictwa i Przyrody Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego pan Kazimierz Sumisławski, pan Piotr Hałuszczak prezes Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Pan Piotr Laniecki wójt gminy Morzeszczyn.
Tematyka konferencji była niezwykle interesująca i zorganizowana została pod potrzeby naszych odbiorców. Dziedzictwo kulturowe jest świadectwem tego jak żyły kolejne pokolenia, jak budowały domy, obejścia gospodarskie, jak uprawiały ziemię. Elementem dziedzictwa są zwyczaje, obrzędy, wytwory rzemiosła, przedmioty codziennego użytku, a także nabyte umiejętności. Dziedzictwo to także krajobraz, układ wsi, przebieg dróg i poszczególne zabudowania. Wszystkie te elementy składają się na historię miejsc i ludzi, są wspólnym dobrem zasługującym na pielęgnowanie i ochronę, by służyły nam i następnym pokoleniom. Potrawy i produkty regionalne odgrywały i nadal odgrywają istotną rolę w codziennym życiu. To wokół stołu świętujemy najważniejsze wydarzenia w naszym życiu, obchodzimy co roku Wigilię, Święta Wielkanocne spędzając czas z rodziną i przyjaciółmi. Kultywowanie i odtwarzanie tradycji kulinarnych jest istotnym czynnikiem integrującym środowisko wiejskie.
Temat konferencji przybliżyli uczestnikom spotkania prelegenci pomorskich muzeów. Pierwszy referat pn. „Promocja kultury wiejskiej na przykładzie działalności w Swołowie” przedstawił pan Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie, Oddziału Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Kolejny wykład przybliżyła pani Iwona Świętosławska etnograf Muzeum Narodowego w Gdańsku Oddział Etnografii w tematyce „Dziedzictwo kulturowe pomorskiej wsi: A wczora z wieczora, czyli opowieść o kaszubskich kolędnikach”. Po przerwie wysłuchaliśmy wykładu pani Gabrieli Janik etnografa z Muzeum Kaszubskiego Parku Etnograficznego im. Teodory i Izydora Gulgowskich we Wdzydzach Kiszewskich w tematyce „Tradycyjne kulinarne i obrzędy Pomorza”.
Dopełnieniem konferencji był poczęstunek przygotowany na bazie produktów tradycyjnych kuchni żuławskiej, kociewskiej i kaszubskiej przygotowany przez Panie z trzech pomorskich regionów: panią Alicję Ciunowicz przedstawicielkę Koła Gospodyń Wiejskich Koźliny promującej region Żuław Gdańskich, panią Henrykę Podwalską reprezentującą Koło Gospodyń Wiejskich z Lipiej Góry, która wraz z paniami serwowała potrawy kuchni kociewskiej i panią Halinę Liedtke przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich z Nowego Klincza, która przybliżyła uczestnikom konferencji smak potraw kuchni kaszubskiej.
Serdecznie dziękujemy prelegentom za wprowadzenie nas w świąteczny nastrój i przybliżenie dawnych tradycji pomorskiej wsi a paniom z Kół Gospodyń Wiejskich za świąteczne smaki naszych babć.
Przygotowała Agnieszka Pestka
Ilość wyświetleń artykułu: 1964