Jakość żywności a lokalni producenci rolni
W ramach realizacji projektu FAPA ,,Rozwój marketingu bezpośredniego szansą dla gospodarstw rolnych” PODR w Gdańsku zorganizował w siedzibie Ośrodka i Oddziałach Stare Pole oraz Słupsk 3 szkolenia w których łącznie udział wzięło 45 osób.
Celem głównym szkolenia rolników i małych producentów w zakresie sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych było dostarczenie podstawowej wiedzy na temat uwarunkowań, zasad i technik stosowanych w sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych.
W trakcie spotkań doświadczeni trenerzy podzielili się z uczestnikami swoja wiedzą z zakresu:
– podejścia marketingowego w zarządzaniu produkcyjnym gospodarstwem rolnym,
– uwarunkowań rozwoju potrzeb producentów i nabywców w zakresie różnych form sprzedaży bezpośredniej,
– źródeł wykorzystywanej w rolnictwie informacji marketingowej,
– tworzenia koncepcji produktu uwzględniającej potrzeby i wymagania rynku,
– form sprzedaży bezpośredniej,
– podstawowych zasad negocjacji handlowej i technik sprzedaży, wykorzystywanych w sprzedaży bezpośredniej,
– podstawowych zasad obsługi klienta i promocji,
– sposobów ekspozycji towarów i kalkulacji cen,
– specyfiki sprzedaży na targowiskach.
Zajęcia szkoleniowe realizowane były w formie dwudniowych zajęć stacjonarnych, poprzez cykl zajęć wykładowych i warsztatowych.
Program obejmował 8 godz. wykładów oraz 8 godz. zajęć warsztatowych – terenowych, w targowiskowej przestrzeni sprzedażowej – odpowiednio w Kartuzach, Malborku i Słupsku.
Szkolenia ,,Rozwój systemu marketingu bezpośredniego” były doskonałą możliwością wzbogacenia swojego warsztatu pracy o nowe metody dla osób biorących w ich udział.
Udział w szkoleniu był bezpłatny, liczba uczestników szkolenia ograniczona do 15 na każdym.
Serdecznie dziękuję wszystkim osobom, które przyczyniły się realizacji wyżej wymienionych zadań.
Ilość wyświetleń artykułu: 2247