Relacja z wojewódzkiego konkursu kulinarnego pn. „Zapiekanka z warzyw mieszanych”
W niedzielę 5 czerwca 2016 r., podczas XXV Pomorskich Agro Targów w Lubaniu, Dział Przedsiębiorczości WGDiA Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku zorganizował i przeprowadził konkurs kulinarny pn. „Zapiekanka z warzyw mieszanych”, w którym uczestniczyły kobiece organizacje pozarządowe z województwa pomorskiego. Przedmiotem konkursu była zapiekanka z warzyw mieszanych, a dopuszczalnym dodatkiem mogło być mięso lub ryba. Celem konkursu było upowszechnienie informacji o tradycjach polskiej kuchni regionalnej, pogłębianie wiedzy o wartościach odżywczych produktów roślinnych oraz wybór najsmaczniejszej potrawy.
Komisja konkursowa powołana przez dyrektora Pomorskiego Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku Aleksandra Mach w składzie: przewodnicząca – Grażyna Greinke, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie oraz członkowie Gabriela Łozowicka, główny specjalista ds. Organizacji i Rozwoju Rolnictwa z Pomorskiej Izby Rolniczej oraz Magda Witta z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego Departament Środowiska i Rolnictwa, oceniała 15 potraw zgłoszonych z pięciu powiatów: kościerskiego, kartuskiego, starogardzkiego, gdańskiego i chojnickiego. Po ocenie i degustacji komisja przyznała:
- I miejsce dla Stowarzyszenia Przyjaciół Skorzewa za zapiekankę Bogdanka,
- II miejscu dla KGW z Małego Klincza za zapiekankę jarską,
- III miejsce dla Stowarzyszenia Kobiet „Stokrotki” z Lotynia za zapiekankę Isabel.
Wszystkim organizacjom prezentującym potrawy konkursowe dyrektor PODR w Gdańsku Aleksander Mach ufundował i wręczył dyplomy oraz nagrody za udział. Nagrody i puchary dla zwycięzców ufundowali: PODR w Gdańsku, Pomorska Izba Rolnicza oraz Związek Gmin Pomorskich.
Serdeczne podziękowanie, w imieniu nagrodzonych, kieruję do fundatorów nagród. Specjalne podziękowanie kieruję do komisji konkursowej za społeczną pracę w niedzielę. Dziękuję również przedstawicielkom organizacji uczestniczących w konkursie za mobilizację i uśmiech – ważne elementy partnerskiej współpracy. Do smacznego zobaczenia we wrześniowym konkursie!
Przygotowała: Barbara Ditrich
Ilość wyświetleń artykułu: 2386