BIOBAZAR – relacja z wizyty

Rynek produktów żywności wysokiej jakości rozwija się dynamicznie. Coraz większą popularnością cieszą się organizowane wielu miastach bazary – gdzie obok producentów oferujących produkty tradycyjne czy lokalne, wystawiają się rolnicy i przetwórcy ekologiczni.

Ciekawą inicjatywą jest otwarty ostatnio w Gdańsku BIOBAZAR, który zlokalizowany jest na terenach po byłej stoczni na ul. Popiełuszki. To miejsce, w którym można sprzedać lub kupić produkty przede wszystkim ekologiczne.

W sobotę 30 stycznia 2016 r. pracownicy z Zespołu Ochrony Środowiska i Ekologii PODR w Gdańsku odwiedzili to miejsce. Zakupy robi się tu bezpośrednio od ekologicznych rolników i producentów. Cenią oni sobie kontakt i rozmowę z Klientami, dlatego zawsze można ich zapytać o skład i sposób wytwarzania produktów.

Bazar jest czynny w każdą sobotę w godzinach od 8.00 do 16.00. Na BIOBAZARZE można kupić między innymi:  wędliny, mięso i drób, nabiał, jaja, sery, owoce, warzywa, przetwory i soki, ryby, ciasta i ciastka, pieczywo, wyroby garmażeryjne, oleje, kosmetyki i środki czystości… i wiele innych certyfikowanych produktów. Można też miło zjeść tutaj  śniadanie czy obiad, wypić kawę. Dzieci mogą wziąć udział w warsztatach z produkcji mydełek czy gotowania. BIOBAZAR to też przestrzeń edukacyjna dla wszystkich zainteresowanych ekologią. To nie tylko miejsce zakupów, wydarzeń i spotkań. Tu w każdą pierwszą sobotę miesiąca można oddać zużyty sprzęt elektroniczny, a w zamian otrzymać miły upominek.

BIOBAZAR poszukuje obecnie rolników, producentów oraz dystrybutorów żywności  ekologicznej z certyfikatem. Ogromną wagę przywiązuje do certyfikatów i bardzo zależy im na wspieraniu rolnictwa ekologicznego poprzez tworzenie przyjaznego miejsca sprzedaży bezpośredniej produktów ekologicznych.

Ważne jest aby rolnicy oraz producenci żywności ekologicznej mogli  sprzedawać swoje produkty bez zbędnego łańcucha pośredników, gdyż pozwala im to ta uzyskanie wyższych dochodów. Bezpośredni  kontakt klienta z producentem jest najlepszym sposobem na edukowanie klientów, czym jest żywność ekologiczna oraz czym się różni od żywności konwencjonalnej. Sprzedaż na BIOBAZARZE, to także szansa na nawiązanie nowych kontaktów sprzedażowych, np. hurtowych, i HORECA.

Agnieszka Jereczek
Alicja Łepek
Zespół Ochrony Środowiska i Ekologii
PODR w Gdańsku

Ilość wyświetleń artykułu: 2312