Artykuły

Poznaj co kryje się pod imieniem Barbara, Ewa i Adam

Imion wymienianych w kalendarzach jest około 400. Znaczna część rodziców podąża w tym przypadku za aktualnie panującymi trendami. Od jakiegoś czasu zaś w modzie jest niewyróżnianie się i powrót do tradycji. Wciąż sięgamy po imiona tradycyjne, które nosili nasi rodzice lub dziadkowie. W grudniu imieniny obchodzą Barbary, Ewy i Adamowie.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 12-2018


Rola węglowodanów w diecie

Węglowodany to związki pochodzenia roślinnego syntetyzowane z dwutlenku węgla i wody pod wpływem światła w procesie fotosyntezy. Węglowodany nazywane są potocznie cukrami i dzielą się na cukry proste i złożone. Są podstawowym źródłem energii, którego dostarczamy z pożywieniem. Powinny stanowić ok. 55-65 % zbilansowanej diety.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 12-2018


Rola wody w organizmie człowieka

Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 75% wody, która stanowi podstawowy składnik wszystkich komórek i tkanek. Wraz z wiekiem jej ilość spada. Utrata płynów o 1-2% wpływa bardzo niekorzystnie na organizm.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 12-2018


Informacja dla osób prowadzących działalność w zakresie Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD)

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kościerzynie w związku z wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2017r. poz.149), dotyczących Rolniczego handlu detalicznego informuje, że Rolniczy handel detaliczny (RHD) podlega jedynie rejestracji, a nie zatwierdzeniu, jak ma to miejsce w przypadku „zwykłego” handlu detalicznego.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 05-06-2018


Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej

Przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 05-06-2018


Rolniczy handel detaliczny – pytania i odpowiedzi

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 05-06-2018


Wymagania higieniczne przy produkcji żywności

Każdy zakład bez względu na profil i wielkość produkcji żywności jest zobowiązany do przestrzegania podstawowych wymogów sanitarno-higienicznych w zakresie bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej wytwarzanych wyrobów.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 16-01-2018

Kalendarz wydarzeń

Pomoc zdalna

Blog dla Rolnika

Blog dla Rolnika

Nasz miesięcznik

Pomorskie Wieści Rolnicze

SIR

BIOPOMORZE

PROJEKTY

 

Projekt BIOBALT

Wyszukiwarka

Wyszukiwarka środków ochrony roślin

Gospodarka nawozami

Racjonalna gospodarka nawozami

Ograniczenie emisji CO2

Ograniczenie emisji CO2

Infobox projektowy 1

WFOSiGW wersja kolor

Infobox projektowy 2

Infobox projektowy 1

Infobox projektowy 3

Infobox projektowy 2