Artykuły
Poznaj co kryje się pod imieniem Barbara, Ewa i Adam
Imion wymienianych w kalendarzach jest około 400. Znaczna część rodziców podąża w tym przypadku za aktualnie panującymi trendami. Od jakiegoś czasu zaś w modzie jest niewyróżnianie się i powrót do tradycji. Wciąż sięgamy po imiona tradycyjne, które nosili nasi rodzice lub dziadkowie. W grudniu imieniny obchodzą Barbary, Ewy i Adamowie.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 12-2018
Rola węglowodanów w diecie
Węglowodany to związki pochodzenia roślinnego syntetyzowane z dwutlenku węgla i wody pod wpływem światła w procesie fotosyntezy. Węglowodany nazywane są potocznie cukrami i dzielą się na cukry proste i złożone. Są podstawowym źródłem energii, którego dostarczamy z pożywieniem. Powinny stanowić ok. 55-65 % zbilansowanej diety.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 12-2018
Rola wody w organizmie człowieka
Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 75% wody, która stanowi podstawowy składnik wszystkich komórek i tkanek. Wraz z wiekiem jej ilość spada. Utrata płynów o 1-2% wpływa bardzo niekorzystnie na organizm.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 12-2018
Informacja dla osób prowadzących działalność w zakresie Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD)
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kościerzynie w związku z wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2017r. poz.149), dotyczących Rolniczego handlu detalicznego informuje, że Rolniczy handel detaliczny (RHD) podlega jedynie rejestracji, a nie zatwierdzeniu, jak ma to miejsce w przypadku „zwykłego” handlu detalicznego.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 05-06-2018
Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej
Przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 05-06-2018
Rolniczy handel detaliczny – pytania i odpowiedzi
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 05-06-2018
Wymagania higieniczne przy produkcji żywności
Każdy zakład bez względu na profil i wielkość produkcji żywności jest zobowiązany do przestrzegania podstawowych wymogów sanitarno-higienicznych w zakresie bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej wytwarzanych wyrobów.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 16-01-2018