Relacja z konferencji pt. „Nowe możliwości sprzedaży bezpośredniej”
Dnia 28 kwietnia 2016 r. w sali konferencyjnej PODR w Gdańsku odbyła się konferencja pt. „Nowe możliwości sprzedaży bezpośredniej”, którego organizatorem był DP WGDiA. Licznie zgromadzonych uczestników przywitał Aleksander Mach, dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku. W swoim wystąpieniu nawiązał do zmiany ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, która porządkuje formalny status osób zajmujących się działalnością polegającą na przetwarzaniu w sposób inny niż przemysłowy i sprzedaży produktów rolnych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli np. dżemów, pieczywa lub wędlin. Dyrektor powiedział, że tradycja zakupu żywności z krótkich łańcuchów dostaw rozpowszechniona jest we Włoszech i Francji, gdzie ponad połowa klientów od kilku już lat kupuje żywność u rolnika, podobnie jest na Słowacji, w Rumunii i Grecji. W Polsce forma ta dopiero się rozwija. Powiedział też, że warunkiem obowiązującym wszystkich producentów, przetwórców i wprowadzających żywność do obrotu jest zapewnienie właściwych wymogów higienicznych określonych prawem oraz zagwarantowanie, że produkowana żywność jest bezpieczna dla zdrowia i życia konsumentów. Krótki łańcuch dostaw to ograniczenie kosztów transportu, który w efekcie daje wymierne korzyści finansowe, a konsument kupuje tańszy produkt.
Pierwszym prelegentem była pani Regina Szymańska kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, która omówiła „Wymagania formalno-prawne dla produktów pochodzenia roślinnego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej”. Oznajmiła, że przedsiębiorcy branży spożywczej podlegają krajowym przepisom prawa żywnościowego oraz UE. Przypomniała, że podstawowym wymaganiem prawnym jest rejestracja dostaw bezpośrednich wynikająca z przepisów krajowego prawa żywnościowego tj. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzenia (UE) nr 852/2004. Procedura rejestracji tego typu działalności wymaga złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego 14 dni przed rozpoczęciem działalności.
Zagadnienia na temat „Wymagania formalno-prawne dla produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej” przedstawiła pani Katarzyna Balawender lekarz weterynarii z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Gdańsku. Prowadzenie działalności w zakresie sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego jest działalnością nadzorowaną, a to znaczy że podmiot musi posiadać weterynaryjny numer identyfikacyjny. Poinformowała, że jednym z zagadnień istotnych dla podmiotów zamierzających prowadzić działalność w zakresie sprzedaży bezpośredniej, jeszcze przed rozpoczęciem prowadzenia planowanej działalności, jest sporządzenie projektu technologicznego zakładu. Projekt wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie należy przedstawić Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii.
„Wymagania formalno-prawne przy prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej” zreferował pan Andrzej Nowak, zastępca Naczelnika Pierwszego Urzędu Skarbowego w Gdańsku. Przypomniał, że sprzedaż nieprzetworzonych płodów rolnych przez rolnika nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym, a rolnik opłaca wyłącznie podatek rolny. Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych od 1 stycznia 2016 r.
Od stycznia br. przychody ze sprzedaży przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli (z wyj. produktów prowadzonych w ramach działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym – piwo, nalewki) są zaliczane do przychodów z innych źródeł, a rolnik nie musi otwierać i rejestrować działalności gospodarczej, opłaca 2% ryczałt od przychodu. W terminie do 20 stycznia lub w terminie do dnia uzyskania pierwszego przychodu należy złożyć oświadczenie do urzędu skarbowego o wyborze tej formy opodatkowania. Utrata prawa do opodatkowania ryczałtem następuje po przekroczeniu równowartości 150 000 euro rocznie. Rolnik zobowiązany jest do prowadzenia ewidencji sprzedaży.
Serdecznie dziękuję wszystkim prelegentom, którzy w interesujący sposób przedstawili niełatwe i merytoryczne zagadnienia związane ze sprzedażą produktów rolnych w świetle obowiązujących ustaw. Omawiana tematyka jest dostępna na stronie internetowej organizatora.
Opracowała: Barbara Ditrich
Ilość wyświetleń artykułu: 2466