Kategoryzacja Wiejskiej Bazy Noclegowej

Kategoryzacja to nic innego jak określenie wymagań pod względem wielkości pomieszczeń, jakości ich wyposażenia, ilości osób do jednej łazienki, zagospodarowania terenu i świadczonych usług. Im wyższa kategoria tym większe wymagania, tym większy komfort wypoczynku.

W Polsce działania na rzecz poprawy jakości zakwaterowania w obiektach turystyki wiejskiej, w tym w obiektach agroturystycznych prowadzi Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’,która zarządza systemem kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej. Kryteria do tego systemu zostały wypracowane w latach 1997-1998 ramach programu Tourin II przy udziale specjalistów zachodnich. Został on sfinansowany ze środków zagranicznych jak również polskich i przekazany do zarządzania Federacji. Systematycznie w ramach różnego rodzaju projektów Państwo Polskie poprzez Ministerstwo Sportu i Turystyki wspierało finansowo doskonalenie systemu jak również kształcenie kadry inspektorów.

 

Kryteria dotyczą:

1. Wymagań ogólnych

2. Infrastruktury technicznej

3. Usług mających wpływ na komfort pobytu gości.

4. Bazy noclegowej:

• pokoje gościnne

• samodzielne  Jednostek Mieszkalnych ( SJM )

5. Wypoczynek u rolnika – jako specjalizacja

 

KRYTERIA: 

Wymagania ogólne                      

*

**

***

Spełnienie wymagań ogólnego bezpieczeństwa

x

x

x

Ogólna instrukcja przeciwpożarowa  w widocznym miejscu

x

x

x

Dane kontaktowe do gospodarza w widocznym miejscu

x

x

x

Brak negatywnego oddziaływania lub dokuczliwość otoczenia

x

x

x

Apteczka. Ulotka informacyjna na temat usług zdrowotnych w okolicy

x

x

Regulamin pobytu na kwaterze

x

Widoczny cennik usług

x

Ubezpieczenie OC od działalności turystycznej

x

 

Infrastruktura techniczna

Infrastruktura techniczna

*

**

***

Utwardzona nawierzchnia pieszego dojścia do obiektu noclegowego

x

x

x

Oświetlenie zewnętrzne nad głównym wejściem do budynku

x

x

x

Oznakowanie na budynku lub podwórzu

x

x

x

Oznakowanie pokoi/SJM (numery)

x

x

x

Zadaszenie nad głównym wejściem

x

x

Wyznaczone  miejsce na środki lokomocji gości

x

x

Oświetlenie zewnętrzne przy bramie wjazdowej

x

 

Usługi mające wpływ na komfort pobytu gości

Usługi mające wpływ na komfort pobytu gości

*

**

***

Dostęp  do telewizora

x

x

x

Dostęp  do urządzeń umożliwiających przygotowanie gorących napojów przez gości

x

x

x

Dostęp do lodówki

x

x

x

Dostęp do telefonu w nagłych przypadkach

x

x

x

Dostęp do żelazka i deski do prasowania

x

x

x

Dostęp do folderów, map, przewodników turystycznych o okolicy

x

x

x

Dostęp do Internetu w określonych godzinach

x

Sieć Wi-Fi w całym obiekcie

x

Radio  dostępne na życzenie

x

Dostęp  do pralki

x

 

Infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu gości

*

**

***

Zieleń ozdobna lub ogród

x

x

x

Grill lub miejsce na ognisko

x

x

x

Stoliki i ławeczki

x

x

Altana, wiata, zadaszenie  lub parasole

x

Jadalnia  lub aneks jadalny dla gości

x

Pokój lub ANEKS wypoczynkowy  dla gości

x

Urządzenia rekreacyjne (ilość),

2

3

4

Tenis stołowy
Kort tenisowy
Basen
Kijki Nordic walking
Huśtawki lub hamak
Kajaki

 

Pokoje gościnne

Pokoje gościnne

*

**

***

pokój 1 – osobowy m 2

6

8

10

pokój 2 – osobowy m2

8

10

14

pokój 3 – osobowy m2

10

14

16

pokój 4 – osobowy m2 + 3 m na każdą osobę

12

15

20

Pokój 5 – osobowy

15

18

Pokój 6 – osobowy

18

Liczba osób w pokoju

6

5

4

Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 80 x 190 cm

x

Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 90x 200 cm

x

x

Łóżko dwuosobowe o min.  wym. materaca 120 x190

x

łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 140x 200 cm

x

x

Jakość łóżek, materacy

1

2

3

 

Węzły higieniczno – sanitarne

 

Węzły higieniczno – sanitarne

*

**

***

Liczba osób przypadających na jeden WHS

8

6

4

Bieżąca woda oraz ciepła woda przez całą dobę

x

x

x

Stan techniczny wyposażenia (w skali 0-3)

1

2

3

Poziom czystości/estetyki (w skali 0-3)

1

2

3

Dostępność dla ilości pokoi (maks. liczba)

3

2

1

Natrysk/wanna

x

x

x

Półka na mydło przy wannie lub w kabinie natryskowej

x

x

x

Umywalka

x

x

x

Blat lub półka przy umywalce

x

x

x

WC

x

x

x

Papiernica

x

x

x

Wieszaki na ręczniki, wieszaki ścienne na odzież

x

x

x

Lustro

x

x

x

Boczne lub górne oświetlenie lustra

x

x

x

Uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną (zalecany wyłącznik (różnicowo-prądowy)

x

x

x

Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny

x

x

x

Dozownik płynnego mydła lub mydła jednorazowe

x

x

x

Ręczniki papierowe (w pokoju z łazienką dopuszczalne z tkaniny)

x

x

x

Ścierka do podłogi

x

x

x

Szklanka/kubek

x

x

x

Poręcze przy WC, natrysku/wannie

x

Zamknięcie WHS od wewnątrz

x

x

x

 

 

Zmiany w systemie WBN od 2013 r.:

Zmiany obejmują dwie kategorie, które obrazują dwa znaki:

                 1.Wypoczynek na wsi                                                2. Wypoczynek u rolnika

wypoczynek na_wsi                                   wypoczynek u_rolnika

 

Wypoczynek u rolnika (SPECJALIZACJA)

*

Siedlisko zagospodarowane tradycyjnie

x

Otaczające kwaterę tereny wiejskie

x

Ilość miejsc w kwaterze

30

Prowadzona  produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka

x

Zwierzęta  stanowiące atrakcję turystyczną gospodarstwa (liczba gatunków)

3

Ogród warzywny

x

Posiłki domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich

x

Elementy dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach  związane z kultywowaniem rodzimych tradycji, kultury, etnografii

x

Rozwiązania ekologiczne w gospodarstwie

x

 

Procedury:

• Ocena przez jednego inspektora

• Opłaty na dotychczasowym poziomie

• Inspektor – doradca, weryfikacja kadry inspektorów

• Odpowiedzialność inspektora za nadaną kategorię

• Ocena bez uwag i zaleceń

• Kwaterodawca zobowiązuje się do poniesienia kosztów 120 zł na ponowny przyjazd inspektora w przypadku nie przygotowania kwatery

• Umowa z kwaterodawcą

• Ważność rekomendacji – 4 lata

• Inspekcje kontrolne

 

Podsumowanie

• Zmniejszenie ilości kryteriów

• Zmniejszenie skali ocen

• Likwidacja „pokoi grupowych”

• Ocena SJM w całości łącznie z WHS

• Prowadzenie dwóch rodzajów klasyfikacji obiektów: „wypoczynek na wsi” oraz „wypoczynek u rolnika”

• Brak specjalizacji kwater

• Wykonanie nowej aplikacji internetowej

• Stworzenie nowego serwisu promocyjnego www.pftw.pl

 

Korzyści z kategoryzacji

• Ukierunkowuje przygotowanie obiektu zgodnie z oczekiwaniem turysty, czyli stworzeniem warunków jak najbardziej zbliżonych do upodobań gości (warunków domowych)

• Służy  podnoszeniu jakości świadczonych usług

• Ujednolica oznakowania obiektów – upowszechnienie marki

• Udziela rekomendacji uprawniającej do umieszczania oferty w materiałach reklamowych Federacji i innych  podmiotów promujących odpowiedzialnie turystykę wiejską także poza granicami Polski

• Utrzymuje odpowiedni poziom usług w turystyce wiejskiej

• Kształtuje  pozytywny  wizerunek obiektów

• Wpływa na podniesienie konkurencyjności obiektów.

 

 

Na podstawie materiałów uzyskanych z PFTW”GG” opracowała:

Barbara Ditrich