Kategoryzacja Wiejskiej Bazy Noclegowej
Kategoryzacja to nic innego jak określenie wymagań pod względem wielkości pomieszczeń, jakości ich wyposażenia, ilości osób do jednej łazienki, zagospodarowania terenu i świadczonych usług. Im wyższa kategoria tym większe wymagania, tym większy komfort wypoczynku.
W Polsce działania na rzecz poprawy jakości zakwaterowania w obiektach turystyki wiejskiej, w tym w obiektach agroturystycznych prowadzi Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’,która zarządza systemem kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej. Kryteria do tego systemu zostały wypracowane w latach 1997-1998 ramach programu Tourin II przy udziale specjalistów zachodnich. Został on sfinansowany ze środków zagranicznych jak również polskich i przekazany do zarządzania Federacji. Systematycznie w ramach różnego rodzaju projektów Państwo Polskie poprzez Ministerstwo Sportu i Turystyki wspierało finansowo doskonalenie systemu jak również kształcenie kadry inspektorów.
Kryteria dotyczą:
1. Wymagań ogólnych
2. Infrastruktury technicznej
3. Usług mających wpływ na komfort pobytu gości.
4. Bazy noclegowej:
• pokoje gościnne
• samodzielne Jednostek Mieszkalnych ( SJM )
5. Wypoczynek u rolnika – jako specjalizacja
KRYTERIA:
Wymagania ogólne |
* |
** |
*** |
Spełnienie wymagań ogólnego bezpieczeństwa |
x |
x |
x |
Ogólna instrukcja przeciwpożarowa w widocznym miejscu |
x |
x |
x |
Dane kontaktowe do gospodarza w widocznym miejscu |
x |
x |
x |
Brak negatywnego oddziaływania lub dokuczliwość otoczenia |
x |
x |
x |
Apteczka. Ulotka informacyjna na temat usług zdrowotnych w okolicy |
x |
x |
|
Regulamin pobytu na kwaterze |
x |
||
Widoczny cennik usług |
x |
||
Ubezpieczenie OC od działalności turystycznej |
x |
Infrastruktura techniczna
Infrastruktura techniczna |
* |
** |
*** |
Utwardzona nawierzchnia pieszego dojścia do obiektu noclegowego |
x |
x |
x |
Oświetlenie zewnętrzne nad głównym wejściem do budynku |
x |
x |
x |
Oznakowanie na budynku lub podwórzu |
x |
x |
x |
Oznakowanie pokoi/SJM (numery) |
x |
x |
x |
Zadaszenie nad głównym wejściem |
x |
x |
|
Wyznaczone miejsce na środki lokomocji gości |
x |
x |
|
Oświetlenie zewnętrzne przy bramie wjazdowej |
x |
Usługi mające wpływ na komfort pobytu gości
Usługi mające wpływ na komfort pobytu gości |
* |
** |
*** |
Dostęp do telewizora |
x |
x |
x |
Dostęp do urządzeń umożliwiających przygotowanie gorących napojów przez gości |
x |
x |
x |
Dostęp do lodówki |
x |
x |
x |
Dostęp do telefonu w nagłych przypadkach |
x |
x |
x |
Dostęp do żelazka i deski do prasowania |
x |
x |
x |
Dostęp do folderów, map, przewodników turystycznych o okolicy |
x |
x |
x |
Dostęp do Internetu w określonych godzinach |
x |
||
Sieć Wi-Fi w całym obiekcie |
x |
||
Radio dostępne na życzenie |
x |
||
Dostęp do pralki |
x |
Infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu gości
* |
** |
*** |
|
Zieleń ozdobna lub ogród |
x |
x |
x |
Grill lub miejsce na ognisko |
x |
x |
x |
Stoliki i ławeczki |
x |
x |
|
Altana, wiata, zadaszenie lub parasole |
x |
||
Jadalnia lub aneks jadalny dla gości |
x |
||
Pokój lub ANEKS wypoczynkowy dla gości |
x |
||
Urządzenia rekreacyjne (ilość), |
2 |
3 |
4 |
Tenis stołowy | |||
Kort tenisowy | |||
Basen | |||
Kijki Nordic walking | |||
Huśtawki lub hamak | |||
Kajaki |
Pokoje gościnne
Pokoje gościnne |
* |
** |
*** |
pokój 1 – osobowy m 2 |
6 |
8 |
10 |
pokój 2 – osobowy m2 |
8 |
10 |
14 |
pokój 3 – osobowy m2 |
10 |
14 |
16 |
pokój 4 – osobowy m2 + 3 m na każdą osobę |
12 |
15 |
20 |
Pokój 5 – osobowy |
15 |
18 |
|
Pokój 6 – osobowy |
18 |
||
Liczba osób w pokoju |
6 |
5 |
4 |
Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 80 x 190 cm |
x |
||
Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 90x 200 cm |
x |
x |
|
Łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 120 x190 |
x |
||
łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 140x 200 cm |
x |
x |
|
Jakość łóżek, materacy |
1 |
2 |
3 |
Węzły higieniczno – sanitarne
Węzły higieniczno – sanitarne |
* |
** |
*** |
Liczba osób przypadających na jeden WHS |
8 |
6 |
4 |
Bieżąca woda oraz ciepła woda przez całą dobę |
x |
x |
x |
Stan techniczny wyposażenia (w skali 0-3) |
1 |
2 |
3 |
Poziom czystości/estetyki (w skali 0-3) |
1 |
2 |
3 |
Dostępność dla ilości pokoi (maks. liczba) |
3 |
2 |
1 |
Natrysk/wanna |
x |
x |
x |
Półka na mydło przy wannie lub w kabinie natryskowej |
x |
x |
x |
Umywalka |
x |
x |
x |
Blat lub półka przy umywalce |
x |
x |
x |
WC |
x |
x |
x |
Papiernica |
x |
x |
x |
Wieszaki na ręczniki, wieszaki ścienne na odzież |
x |
x |
x |
Lustro |
x |
x |
x |
Boczne lub górne oświetlenie lustra |
x |
x |
x |
Uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną (zalecany wyłącznik (różnicowo-prądowy) |
x |
x |
x |
Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny |
x |
x |
x |
Dozownik płynnego mydła lub mydła jednorazowe |
x |
x |
x |
Ręczniki papierowe (w pokoju z łazienką dopuszczalne z tkaniny) |
x |
x |
x |
Ścierka do podłogi |
x |
x |
x |
Szklanka/kubek |
x |
x |
x |
Poręcze przy WC, natrysku/wannie |
x |
||
Zamknięcie WHS od wewnątrz |
x |
x |
x |
Zmiany w systemie WBN od 2013 r.:
Zmiany obejmują dwie kategorie, które obrazują dwa znaki:
1.Wypoczynek na wsi 2. Wypoczynek u rolnika
Wypoczynek u rolnika (SPECJALIZACJA) |
* |
Siedlisko zagospodarowane tradycyjnie |
x |
Otaczające kwaterę tereny wiejskie |
x |
Ilość miejsc w kwaterze |
30 |
Prowadzona produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka |
x |
Zwierzęta stanowiące atrakcję turystyczną gospodarstwa (liczba gatunków) |
3 |
Ogród warzywny |
x |
Posiłki domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich |
x |
Elementy dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach związane z kultywowaniem rodzimych tradycji, kultury, etnografii |
x |
Rozwiązania ekologiczne w gospodarstwie |
x |
Procedury:
• Ocena przez jednego inspektora
• Opłaty na dotychczasowym poziomie
• Inspektor – doradca, weryfikacja kadry inspektorów
• Odpowiedzialność inspektora za nadaną kategorię
• Ocena bez uwag i zaleceń
• Kwaterodawca zobowiązuje się do poniesienia kosztów 120 zł na ponowny przyjazd inspektora w przypadku nie przygotowania kwatery
• Umowa z kwaterodawcą
• Ważność rekomendacji – 4 lata
• Inspekcje kontrolne
Podsumowanie
• Zmniejszenie ilości kryteriów
• Zmniejszenie skali ocen
• Likwidacja „pokoi grupowych”
• Ocena SJM w całości łącznie z WHS
• Prowadzenie dwóch rodzajów klasyfikacji obiektów: „wypoczynek na wsi” oraz „wypoczynek u rolnika”
• Brak specjalizacji kwater
• Wykonanie nowej aplikacji internetowej
• Stworzenie nowego serwisu promocyjnego www.pftw.pl
Korzyści z kategoryzacji
• Ukierunkowuje przygotowanie obiektu zgodnie z oczekiwaniem turysty, czyli stworzeniem warunków jak najbardziej zbliżonych do upodobań gości (warunków domowych)
• Służy podnoszeniu jakości świadczonych usług
• Ujednolica oznakowania obiektów – upowszechnienie marki
• Udziela rekomendacji uprawniającej do umieszczania oferty w materiałach reklamowych Federacji i innych podmiotów promujących odpowiedzialnie turystykę wiejską także poza granicami Polski
• Utrzymuje odpowiedni poziom usług w turystyce wiejskiej
• Kształtuje pozytywny wizerunek obiektów
• Wpływa na podniesienie konkurencyjności obiektów.
Na podstawie materiałów uzyskanych z PFTW”GG” opracowała:
Barbara Ditrich