Przepisy kulinarne, porady żywieniowe
Pieczenie chleba
Pieczywo stanowi nieodłączny element naszej diety. Choć pieczenie chleba w domowych warunkach może wydawać się trudną sztuką, nic bardziej mylnego. Nie ma nic przyjemniejszego niż samodzielnie upieczony chleb. Zacząć należy od wyboru mąki. Zastanówmy się, jaki chcemy uzyskać bochen – do wyboru mamy pszenny, żytni, mieszany nawet kukurydziany. Naturalnie możemy stworzyć dowolną kombinację, nie mniej to wymaga właściwych umiejętności. W jednym bochenku może się znaleźć nawet kilka gatunków mąki.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 12-2020
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?
W 1992 roku pierwotna Piramida Żywieniowa została wprowadzona przez Amerykański Departament Rolnictwa i to do niej odnoszono się przez długie lata na całym świecie. Walter Willett z Uniwersytetu Harvardzkiego zakwestionował założenia poprzedniej piramidy i w oparciu o zasady diety śródziemnomorskiej utworzył zupełnie innowacyjną piramidę zdrowego żywienia. W dalszych latach do piramidy wprowadzono kolejne poprawki rekomendowane przez Willetta. Każdy kraj dostosował schemat żywienia do potrzeb swojego społeczeństwa.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 12-2020
Dlaczego warto pić kawę zbożową?
Kawa zbożowa należy do napojów bezkofeinowych, a jej smak jest zbliżony do kawy. Produkuje się ją z mieszanki różnych prażonych roślin. Najczęściej otrzymywana jest z palonych ziaren żyta, cykorii i buraka cukrowego, ale także z pszenicy lub jęczmienia, a niekiedy nawet z korzenia mniszka lekarskiego. W zależności od składu produktów, z których została wytworzona w 100 gramach napoju bez mleka i cukru zawiera od 5 do 50 kalorii, przez co jest napojem dietetycznym.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 12-2020
Szpinak
Szpinak do Europy został przywieziony w średniowieczu przez Arabów z dawnej Persji. Jest bardzo popularny w kuchni włoskiej i azjatyckiej. Szpinak jest bardzo bogaty w witaminy i związki mineralne. Zawiera witaminę C, A, E i K, a także witaminy z grupy B, makro i mikroelementy, jod, żelazo, mangan, magnez, potas, wapń i fosfor.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Opublikowano: 05-2018
Racjonalne żywienie czyli jak zadbać o zdrowie
Zasoby dziedzictwa kulturowego pomorskiej wsi
Specyfika województwa pomorskiego, tj. jego nadmorskie położenie, zróżnicowanie geograficzne wraz z zasobnymi walorami przyrodniczymi, a także spuścizna z unikatową mapą kulturową ludności decyduje o jego atrakcyjności.
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Tradycje kulinarne na Pomorzu
Tradycje kulinarne pomorskiej kuchni oparte są na produkcie tradycyjnym, to znaczy takim, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (bez chemii i dodatków smakowych, według starych receptur naszych babć).
Cały artykuł po kliknięciu na link.
Pyszne rogaliki
Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 4 / 2013
Przepisy na jesienne rarytasy
Czym pachnie ? … śliwkami, jabłkami, gruszkami, warzywami, a przede wszystkim grzybami.
Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 9 / 2013
Przepisy na potrawy z jaj
Jajka to produkty spożywcze o wielu walorach smakowych, mają dużą wartość odżywczą i urozmaicony skład chemiczny. Poza zastosowaniem w gospodarstwie domowym są niezastąpionym surowcem w przemyśle piekarskim, ciastkarskim i garmażeryjnym.
Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 5 / 2013
Przepisy na Święta Bożego Narodzenia
Dla większości z nas święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Niepowtarzalna atmosfera, rodzinne spotkania, ciepło domowego ogniska, niekończące się rozmowy – na to czekamy cały rok. Nikogo zatem nie dziwi, że każda gospodyni chce te święta uczcić w sposób szczególny, przygotowując różne smakołyki. Postanowiliśmy w tych przygotowaniach pomóc i wybraliśmy kilkanaście sprawdzonych przepisów na potrawy, które mamy nadzieję – urozmaicą świąteczne menu.
Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych w 2011 r.
Karnawałowe przepisy
Zimowa kuchnia odznacza się bogactwem różnorodnych smaków i aromatów. Jeszcze czujemy smak wigilijnych pierogów, ryb, kapusty z grzybami czy korzennego piernika, gdy na scenę kuchenną wkraczają karnawałowe potrawy – soczyste pieczenie, bigosy, owocowe sałatki, pączki i faworki. Karnawał, czyli staropolskie zapusty trwają od Trzech Króli do wielkiego postu. Są okresem balów, zabaw i towarzyskich spotkań. Choć coraz trudniej wygospodarować nam chwilę dla siebie i przyjaciół, to jednak staramy się być wierni tradycji i karnawałowym zwyczajom.
Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 1/2013
Przepisy na makaronowe specjały
Wszyscy lubimy makaron. Ten popularny produkt, wytwarzany z mąki, wody i niekiedy jaj, często gości na naszych stołach. Makaron może mieć różne kształty, kolory i smaki. Do uzyskania barwnego makaronu używa się tylko naturalnych barwników. Przykładowo kolor czarny uzyskuje się barwnikiem pozyskanym z kałamarnicy lub mątwy, zielony ze szpinaku, a czerwony z marchewki. Smaki zaś osiąga się, dodając np. pieprz, cytrynę, czosnek czy paprykę. Przygotowując potrawę z makaronu, musimy go najpierw ugotować. Dobrze przygotowany nie może być rozgotowany. Musi być półtwardy, czyli al dente. Jeżeli makaron ma być spożywany na ciepło, po ugotowaniu nie wolno go hartować, czyli przelewać zimną wodą, bo straci swój delikatny smak. Natomiast, jeżeli ma być składnikiem sałatki, to wówczas go hartujemy. Dania wykonane z makaronu są niezwykle proste w wykonaniu. Szybko i bez większego wysiłku możemy przygotować smaczny, pożywny obiad.
Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 2/2013